Companii

Comerţul continuă să transforme oraşele

Comerţul continuă să transforme oraşele

Autor: Bogdan Alecu

27.10.2021, 00:00 231

Zece noi centre comerciale au fost inaugurate în ultimii doi ani, iar unul a primit deja o extindere. Pe lângă acestea, consultanţii spun că alte 13 urmează a fi deschise în următorul an, fiind deja în construcţie. Pe lângă proiectele deja avansate din punctul de vedere al construcţiei, alte zece urmează a fi demarate în 2022.

În 2020 a intrat pe piaţa locală un nou dezvoltator de centre comerciale - Scallier din Polonia, care vizează oraşe mai mici, ocolite până acum de dezvoltatori. Primul său proiect este Funshop Park Roşiori, unde a venit cu o nouă galerie comercială alături de un al doilea magazin Lidl.

Tot în 2020 a fost anunţat şi urmează a demara proiectul Ceetrus din Reşiţa pe o suprafaţă de 36 de hectare şi pe o durată de 15 ani.

Dezvoltarea Cartierului Coresi din Braşov, începută în 2013, este un model de regenerare comunitară şi urbană în România, fiind primul proiect multifuncţional de o asemenea anvergură, ce aduce  împreună, într-un interval de 8 ani, funcţiuni comerciale, rezidenţiale, birouri, divertisment, spaţii comunitare şi spaţii publice, care valorifică şi multiplică oportunităţile locale.

Fazele de dezvoltare de retail, office, divertisment şi hotel sunt corelate cu 3 faze de dezvoltare de rezidenţial, cu o anvergură totală de 49.200 mp şi 582 de unităţi (studio, 2 camere, 3 camere). În dezvoltarea de rezidenţial este prevăzut şi un Apart Hotel (11.500 mp şi 177 unităţi).

Proiectul de regenerare urbană amplasat pe platforma industrială Mociur-UCMR Reşiţa a necesitat o serie de achiziţii de teren anevoioase  din punct de vedere juridic (2017 - 2020), caree s-au încheiat în 3 ani cu o achiziţie totală de 36 de hectare.

La Braşov, unde Ceetrus, dezvoltatorul Cartier Coresi, a realizat cel mai amplu proiect de regenerare urbană al României, are în plan acum proiectul Coresi Business Campus, cu o suprafaţă de 60.000 mp, care reprezintă astăzi unul dintre cele mai mari campusuri de birouri din ţară. Companiile au la dispoziţie sport cornere şi spaţii verzi generoase în suprafaţă de 20.000 mp, atât de necesare în contextul actual.

La sfârşitul anului 2021, spaţiul total aferent proiectului va însuma aproximativ 3.000 mp şi peste 250 de spaţii de birouri de diverse dimensiuni, după o investiţie totală de peste 1,3 milioane de euro.  Acesta este amplasat la parterul clădirii de birouri H1, o clădire de clasa A cu o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi, parte din Coresi Business Campus Braşov, unde sunt găzduite companii atât naţionale, cât şi internaţionale.

Un alt exemplu de proiect care a schimbat un oraş este Iulius Palas din Iaşi, unde în proximitatea Palatului Culturii Grupul Iulius a dezvoltat un mall alături de clădiri de birouri, iar zona respectivă a devenit noul pol de atracţie din Iaşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO