Companii

Comercianţii au redus achiziţiile de case de marcat electronice, ANAF vine în control

Comercianţii au redus achiziţiile de case de marcat...

Autor: Alex Ciutacu

15.03.2019, 00:07 1411

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) începe de vineri, 15 martie, verificarea firmelor pentru dotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic, după ce Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a sesizat “un declin accentuat” în ultimele trei luni în ceea ce priveşte achiziţionarea de aparate, potrivit unui anunţ al Fiscului.

„S-a produs un declic ciudat atunci în decembrie pentru că a apărut prevederea respectivă ca în cazul pri­mului control să intre casele de marcat pe legea pre­ven­ţiei. Asta a creat o relaxare în rândul tuturor con­tribuabililor pentru că ei au crezut că s-a amânat legislaţia. Lucru care nu s-a întâmplat niciodată. Această încetinire noi nu am văzut-o în decembrie şi nici măcar în ianuarie, ci s-a accentuat mult în luna februarie. Dacă în ianuarie am vândut 16.000 de unităţi, în luna februarie am scăzut până la 6.000 de unităţi“, spune Velin Ganev, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Aparate de Marcat Electronice Fiscale din România (ADAMEF) şi director general adjunct şi acţionar în cadrul Danubius Exim.

ANAF vrea să ţină sub control situaţia şi acţionează după ce a observat că ritmul de atribuire a seriilor fiscale a scăzut cu circa 30%, iar cel de instalare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic a scăzut cu circa 11%. Această „relaxare“ din piaţă a fost încurajată de mesajul Fiscului din luna decembrie, când instituţia a comunicat că la prima verificare se va aplica legea prevenţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO