Companii

Combinatul Oltchim, de la AVAB la Industrii

18.12.2002, 00:00 12

Societatea Oltchim ar putea fi transferata in proprietatea Ministerului Industriei si Resurselor (MIR), pentru a fi inclusa in cadrul unei strategii de dezvoltare in domeniul petrochimic, segment economic cu o valoare adaugata mare, a declarat ieri presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), Ionel Blanculescu.
"Domeniul petrochimiei are o valoare adaugata mare si este posibil ca Executivul sa aprobe o strategie privind dezvoltarea acestui sector. Este vorba de o conceptie integrata, care va fi gestionata de Ministerul Industriei. Transferul de proprietate se refera numai la obiectul principal de activitate al combinatului, restul activelor urmand sa fie vandute", a mai spus Blanculescu.
Trecerea in proprietatea MIR se va realiza dupa ce AVAB efectueaza conversia datoriilor in actiuni, devenind actionarul majoritar al combinatului. Potrivit presedintelui AVAB, prin conversia datoriei in actiuni, institutia de recuperare va detine peste 90% din actiunile Oltchim.
In anul 2000, Ministerul Finantelor a garantat integral un credit extern in valoare de 215 milioane de dolari destinat finantarii proiectelor de modernizare la Oltchim-Ramnicu Valcea. Pana in prezent, creanta preluata de AVAB este in valoare de 102,4 milioane de dolari, iar suma ramasa de plata din creditul contractat se ridica la 63,7 milioane de dolari.
Valoarea debitelor societatilor din industria chimica reprezinta 30% din portofoliul AVAB. Societati mari care activeaza in acest sector sunt Chimcomplex Borzesti si Uzinele Sodice Govora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO