Companii

Combinatul Liberty Galaţi bifează afaceri de 2,4 mld. lei (492 mil. euro) în T2/2021, plus 37% faţă de T1/2021, perioadă care a marcat cea mai bună performanţă trimestrială din ultimii 13 ani

Combinatul Liberty Galaţi bifează afaceri de 2,4 mld....

Autor: Cristina Bellu

10.08.2021, 12:27 216

Combinatul Liberty din Galaţi, singura unitate integrată de producere a oţelului din România, fiind specializat în fabricarea de produse plate şi tablă galvanizată, a raportat afaceri de 2,4 miliarde de lei (492 milioane de euro) la finalul celui de-al doilea trimestru din acest an (T2/2021) în creştere cu 37% faţă de T1/2021, interval care a marcat cea mai bună performanţă trimestrială înregistrată de companie din 2008 până în prezent.

În perioada aprilie-iunie 2021, EBITDA (profit operaţional înainte de scăderea amortizărilor, dobânzilor şi impozitul pe profit) a fost de 412 mil. lei (84 mil. euro), plus 61% faţă de rezultatele din trimestrul încheiat la 31 martie 2021.

„Echipa de la Galaţi a livrat din nou rezultate, construite pornind de la un început de an foarte bun, pentru ca acum să obţină o altă serie de rezultate-record”, spune Sanjeev Gupta, Preşedinte Executiv al LIBERTY Steel Group.

Combinatul intenţionează să se apropie de o producţie de 3 milioane de tone anual, de la aproximativ 2 milioane în 2020. În T2/2021 unitatea a livrat către clienţi 566.000 de tone, cu 7% mai mult decât în primul trimestru.

Managementul companiei a făcut progrese suplimentare în pregătirea proiectelor majore, necesare îmbunătăţirii infrastructurii existente în cadrul combinatului şi a calităţii portofoliului său de produse, precum şi a iniţiativelor strategice care vor sprijini transformarea unităţii într-un furnizor de oţel neutru de carbon până în 2030.

Procesul va fi potenţat de Memorandumul de Înţelegere, semnat în luna iulie, pentru crearea unui cadru de colaborare tehnică şi de cercetare cu Centrul Român al Energiei, grupul internaţional de inginerie MTAG Elveţia, I.C.S.I. Râmnicu Vâlcea – un institut de cercetare şi dezvoltare - şi Adrem, o companie de servicii energetice orientată spre inovaţie, eficienţă şi durabilitate. Cadrul va promova, facilita şi consolida eforturile colective ale partenerilor în cercetarea, inovarea şi dezvoltarea afacerilor pentru noi tehnologii de producere de energie şi combustibili în special pe bază de hidrogen.

„Am îmbunătăţit nu numai performanţele financiare şi operaţionale ci şi calitatea produselor şi serviciile pentru clienţi. Acum ne vom concentra pe progresul proiectelor pe termen mediu şi lung din călătoria noastră către neutralitatea emisiilor de carbon, precum şi pe munca asiduă de a atrage tinerii noi colegi -  muncitori şi specialişti - care ne pot ajuta să ne pregătim pentru acel viitor”, adaugă Aida Nechifor, directorul general al LIBERTY Galaţi.

Combinatul a fost preluat de grupul Li­berty House, controlat de magnatul indian San­jeev Gupta, de la Lakshmi Mittal, la ju­mă­­tatea anului 2019 într-o tranzacţie de 740 mil. euro, care a inclus însă şi active din Cehia.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO