Companii

Combavipor din Galaţi, producător de făină, mălai şi furaje combinate: Odată cu întoarcerea românilor din Diaspora se rezolvă problema forţei de muncă

Combavipor din Galaţi, producător de făină, mălai...

Autor: Florentina Niţu

18.03.2020, 17:44 767

Ionel Anghel, directorul general al companiei Combavipor din Galaţi, cu tradiţie de trei decenii pe piaţa de morărit, dar şi de furaje combinate pentru animale, spune că odată cu întoarcerea românilor din Diaspora se rezolvă problema deficitului de personal, aceasta fiind una dintre cele mai mari provocări ale antreprenorilor români în ultimii doi ani.

„Cererea de mălai şi de făină a crescut cu 300% în această perioadă. (...) La nivel naţional, la ora actuală, suntem undeva sub 50% din capacitatea instalată, fiind deficitari la forţa de muncă, dar în viitorul apropiat rezolvăm problema, odată cu repatrierea românilor din Diaspora”, a spus pentru ZF Ionel Anghel, directorul general al Combavipor.

El consideră că românii au făcut multe provizii, în special de alimente, în această perioadă, deoarece „au intrat în panică gândindu-se că nu vor posibilitatea de mişcare pentru aprovizionarea cu alimentele de bază şi că se vor scumpi în viitorul apropiat”.

Compania deţine o moară de grâu cu o capacitate de măciniş de 200 tone/zi şi produce simultan două sortimente de făină. Tipurile de făină produse sunt făina albă, făina semialbă, făina intermediară, făina neagră, făina integrală, griş de grâu, germeni de grâu, tărâţă alimentară şi tărâţă furajeră.

Totodată Combavipor are şi o moară de porumb, cu o capacitate de măciniş de 200 tone/zi, care produce două sortimente de mălai, repectiv mălai superior şi mălai extra, dar şi făină de porumb şi mălai furajer. De altfel, fabrica de nutreţuri comninate a companiei are o capacitate de producţie de 400 tone/zi.

„Am atins un vârf de cerere, iar în acest moment nu putem să mai facem faţă, chiar dacă lucrăm non-stop, în trei schimburi”, mai spune reprezentantul Combavipor. Compania are propria reţea de distribuţie, având cinci magazine în judeţul Galaţi.

„Am restricţionat la maxim intrările în unitate a persoanelor străine, angajaţii nu mai au voie să între ei mai mult de 10 minute şi trebuie să păstreze distanţa de 2-3 metri, sunt echipaţi cu mănuşi de protecţie, maşti şi combinizoane, iar transportul salariaţilor la serviciu se face cu mijloace de transport proprii sau cu cele ale companiei”, explică Ionel Anghel.

El mai spune că o parte din angajaţi lucreză de acasă, iar cei care merg la serviciu, au fost dotaţi cu dezinfectanţi pe bază de clor şi cu spirt. Totodată, şoferii camioanelor de la terţi nu au voie să coboare din cabină.

Combavipor a fost înfiinţată în anul 1991, iar în 1994 s-a constituit Braigal SA prin fuzionarea companiilor Combavipor şi Galcoc din judeţul Galaţi şi Comsuin 1, Comsuin 2 şi I.M. din judeţul Băila.

Combavipor SA a avut o cifră de afaceri de 41,7 milioane de lei în 2018, în creştere cu 27% faţă de anul precedent şi un profit de 560.000 de lei, arată cele mai recente date publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO