Companii

Comanescu ia 269 mil. dolari de la rusi pentru 150 km din gazoductul Gazprom

Comanescu ia 269 mil. dolari de la rusi pentru 150 km din gazoductul Gazprom

GSP Prince, o nava cu o valoare de piata de 100 mil. dolari, a intrat in noiembrie in portofoliul GSP, in urma unui contract de leasing (bareboat) utilizat in industria navala si va face parte din „artileria” folosita de grup pentru constructia conductei Olympia

06.12.2009, 23:26 94

Pentru acest proiect, GSP va mobiliza cea mai mare parte dincapacitatile de constructie off-shore si din flota companiei. Lalicitatie au mai participat companii din Italia si Emiratele ArabeUnite, potrivit reprezentantilor GSP.

Contractul a fost semnat pe data de 19 noiembrie. GSP a semnatcontractul cu firma Stroygazmontazh, care este contractorul generalal proiectului, in urma unei licitatii.

"Dzhubga-Lazrevskoe-Soci va fi construita in doua parti - osectiune pe mare si o sectiune pe uscat. Pe coasta dintre Dzhubgasi Lermontovo, sectiunea de uscat va cobori in MareaNeagra, unde lucrarile de asamblare vor lega sectiunea de mare panala statiile de distributie a gazelor care se construiesc simultanin Dzhubga, Novomikhailovka, Tuapse, si Kudepsta. Conducta vareveni pe uscat in Soci, in zona satului Veseloe", a explicat RaduPetrescu, directorul de comunicare al Grup ServiciiPetroliere.

Conducta construita de GSP este inclusa de Guvernul FederatieiRuse in Programul Obiectivelor Olimpice, urmand sa asigure oaprovizionare stabila de gaze naturale pentru zona de coasta aMarii Negre din Caucaz, si cresterea ofertei de gaze naturale aorasului Soci, care va gazdui Jocurile Olimpice de Iarna din 2014.Conducta va livra anual 3,8 miliarde de metri cubi de gaze.

Conducta, subiect politic

Conducta ce va face parte din gazoductul Gazprom si va ficonstruita de GSP, a facut subiectul unei dezbateri in cadrulconfruntarii politice de joi, 3 decembrie, dintre presedinteleTraian Basescu si contracandidatul sau Mircea Geoana.

Liderul PSD Mircea Geoana i-a reprosat presedintelui ca nu esteprimit in Rusia din cauza politicii agresive pe plan extrern. Inschimb, seful statului a raspuns ca prefera sa nu realizeze viziteoficiale la Moscova, dar ca firmele locale sa realizeze contractede 250 de milioane de dolari.

"Acum doua saptamani trustul de constructii petroliere Constantaa semnat cu Gazprom constructia unei conducte submarine de 250milioane de dolari intre Novossiysk si Soci, pentru racoradreasistemului de gaze al Rusiei la Soci, unde se vor desfasuraJocurile Olimpice", a declarat presedintele joi seara, referindu-sede fapt la contractul castigat de GSP.

Tot joi, EximBank a aprobat o garantie de 70 de milioane dedolari, in favoarea GSP, pentru constructia proiectuluiOlympia.

Ce pune la bataie GSP

Pentru proiectul Olympia, care presupune constructia a 148 de kmde conducta submarina si 2 km de conducta pe uscat, GSP va utilizamai multe nave, printre care si GSP Prince este cea mai mare navadin flota GSP, care a fost construita in 2009 la santierul NavalBaatbygg din Norvegia.

Valoarea de piata a navei este de 100 de milioane de dolari,potrivit informatiilor furnizate ZF la sfarsitul lunii noiembrie decatre reprezentantii GSP. Prin achizitia navei, in cadrul unuicontract de leasing (bareboat) utilizat in industria navala,compania romaneasca si-a extins activitatea si in constructiileoffshore.

"GSP a creat 80 de noi locuri de munca de la infiintareadepartamentului de constructii marine. Luand in calcul si forta demunca necesara pentru proiectul Olympia, numarul locurilor de muncanou create se va ridica la aproximativ 300", a declaratPetrescu.

Grup Servicii Petroliere a raportat afaceri de 191,3 mil. euroin 2008 si un profit de 48,2 mil. euro, de 16 ori mai mare decatcel inregistrat in anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO