Companii

Colliers: Stocul modern de birouri din Bucureşti a depăşit 3 mil. mp. Scăderea cererii determinate de munca hibrid poate fi echilibrată de tendinţele de creştere a pieţei muncii pe fondul intenţiilor de recrutare din piaţă. Sebastian Dragomir, head of office 360° la Colliers: Managerii încă explorează noul sistem de lucru postpandemic

Activitatea de pe piaţa birourilor a rămas relativ redusă în prima jumătate a anului 2021, cu semne limitate de revenire la nivelurile de dinainte de pandemie, în contextul în care companiile încă nu au claritate asupra momentului în care majoritatea angajaţilor vor reveni la birou, potrivit raportului de piaţă al Colliers pentru primul semestru din 2021.

Cererea totală pentru spaţii de birouri moderne s-a contractat cu aproape 10%, până la 112.000 mp, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cererea nouă a fost de aproximativ 38.000 de metri pătraţi, în scădere cu 15% la sfârşitul primului se­mestru şi cu 22% faţă de perioada similară din 2019. Consultanţii Colliers au observat că fir­mele au început deja organizarea, redi­men­sionarea şi reconfigurarea birourilor pentru a se potrivi nevoilor unei lumi post-COVID şi faptul că piaţa muncii îşi revine rapid ar trebui să protejeze într-o oarecare măsură piaţa birourilor.

În prima jumătate a anului au fost livraţi doar 36.000 de metri pătraţi de spaţii mo­derne de birouri. Finalizarea Campus 6.2 de către Skanska (aproape de 19.800 de metri pătraţi) şi a Tiriac Tower din portofoliul Ţiriac Imobiliare (16.500 de metri pătraţi) sunt completările majore care au ridicat sto­cul modern de birouri al Bucureştiului peste ni­velul de 3 milioane de metri pătraţi. Cum es­ti­marea iniţială pentru 2021 a fost de li­vrare a aproximativ 260.000 de metri pătraţi de noi birouri moderne, se anunţă o a doua ju­mătate a anului destul de aglomerată, deşi unele dintre livrările viitoare ar putea mai degrabă să fie amânate pentru prima parte a lui 2022.

 

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.