Companii

Colliers: Producţia ar putea accelera pe perioada verii, iar stocurile deja existente ar putea genera o creştere pe termen scurt a nevoilor pentru spaţii de depozitare

Silviu Pop, Head of Research pentru România la Colliers International

Silviu Pop, Head of Research pentru România la Colliers International

Autor: Cristina Bellu

04.06.2020, 10:37 148

Industria din România îşi menţine potenţialul de dezvoltare, primele semne de revenire fiind aşteptate chiar din următoarele luni, în linie cu tendinţele la nivel european, ritmul economic local fiind strâns legat de cel al ţărilor din vest. Astfel, cele mai multe dintre unităţile de producţie şi-au reluat deja activitatea, chiar dacă unele operează încă la o capacitate redusă pentru a respecta normele de siguranţă şi pentru a se adapta la cererea mai scăzută din anumite sectoare,arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Drept urmare, unităţile de producţie înregistrează o creştere a stocurilor sau a materialelor şi componentelor care sunt parte din lanţul de producţie în această perioadă, ceea ce va determina o creştere a nevoii de contracte de leasing mai flexibile în cazul în care cererea nu revine în acelaşi ritm cu producţia, potrivit datelor Colliers International.

Totuşi, producţia ar putea accelera în perioada verii pentru a recupera lunile slabe din primăvară, similar unităţilor de producţie din ţările vestice. Din calculele Colliers International, în ani obişnuiţi, producţia atinge vârfuri în România în perioada octombrie-noiembrie, când nivelul este cu 9% mai ridicat decât media altor luni, iar a doua cea mai importantă perioadă este primăvara. De altfel, pentru industria auto, atât din România cât şi din alte ţări importante precum Germania, Polonia sau Marea Britanie, luna martie se dovedeşte a fi cea de vârf.

“După 13 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, ceasul intern al industriei locale bate după ritmul din pieţele occidentale dezvoltate. Şi, cum mai bine de 40% din exporturile României merg doar către principalii trei parteneri externi – Germania, Italia şi Franţa, era cumva de aşteptat ca fabricile locale să lucreze într-un ritm similar. O precizare importantă este însă că România şi restul ţărilor emergente din regiune  sunt mai corelate cu Germania decât cu Italia şi Franţa în sensul că impactul concediilor din lunile de vară este mai redus”, explică Silviu Pop, Head of Research pentru România la Colliers International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO