Companii

Colecteaza, verifica si numara banii fara sa isi ia "partea leului"

Colecteaza, verifica si numara banii fara sa isi ia "partea leului"

Utilizarea unei masini de numarat bancnote sau a unui verificator de numerar ajuta la depistarea potentialilor falsificatori de bancnote

18.04.2008, 17:32 282

Dimensiunea reala a valorii pietei este imposibil de evaluat in acest moment, in opinia principalilor jucatori din sector si potrivit datelor existente, veniturile anuale obtinute se situeaza intre 200.000 de euro si aproximativ sase milioane de euro.
"Aceasta piata, in ansamblul sau, nu este clar definita si de aceea este dificil de estimat o dimensiune totala corecta a sa. Daca ne referim insa la echipamentele si solutiile deja bine cunoscute pe aceasta piata, rata de crestere a acestora este data de evolutia sistemului financiar-bancar si a retailului si este de aproximativ 10-15% pe an. In cazul echipamentelor si solutiilor mai noi este chiar mai rapid", a declarat Dan Tone, director general al Eutron Invest Romania.
Eutron a intrat pe piata echipamentelor de procesare a numerarului in 1994, iar in prezent compania are un portofoliu de peste 1.000 de produse si a incheiat parteneriate cu peste 30 de companii internationale care activeaza pe acest domeniu.
"La inceputul activitatii noastre pe piata romaneasca am devenit partenerul local al companiei britanice DeLaRue, lider mondial pe piata produselor si solutiilor destinate procesarii numerarului. Primele echipamente pe care le-am adus pe piata locala au fost masinile de numarat bancnote, insa odata cu patrunderea pe piata romaneasca a bancilor internationale, ne-am dezvoltat si noi portofoliul de produse", a precizat Dan Tone.
Potrivit acestuia, momentan Eutron are 12 reprezentante zonale si colaboreaza cu parteneri asociati in toate judetele tarii. "In cei 15 ani de activitate am incercat sa aducem in fiecare an noi produse pe piata din Romania. Estimam ca in acest moment nu exista institutie bancara care sa nu utilizeze produse, solutii si servicii furnizate de noi", spune directorul general al Eutron.
Furnizorii de echipamente ai Eutron sunt companiile Banking Automation (automate de colectare numerar, panouri de afisare informatii), Bellcon (dispozitive de verificare bancnote si documente), CT Coin (masini de numarat si sortat monede), GTN (panouri de afisaj schimb valutar), Gunnebo-Rosengrens, Hortig Rohr, Inkiess, Laurel, Protokon, Shoko Kiko (masini de legat si ambalat bancnote), Sigma si Tag Systems.
Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de peste 8 mil, euro, valoare reprezentand o crestere de 25% fata de 2006, cand acest indicator s-a cifrat la aproximativ 6,5 mil. euro. "Evolutia inregistrata anul trecut este pe aceeasi linie cu cresterile inregistrate de afacere in anii anteriori. In plus, in sistemul bancar romanesc incepe sa se manifeste tot mai mult preocuparea fata de competitia reala, care se traduce prin reducerea costurilor per client, prin oferte de produse tot mai variate, dar si prin atentia sporita acordata clientilor. In acest context, cererea de echipamente moderne pentru procesarea numerarului e din ce in ce mai mare", explica Tone.
Divizia de echipamente de procesare a numerarului reprezinta aproximativ 70% din cifra de afaceri totala a companiei, restul fiind realizat de activitatea legata de codurile de bare. Eutron Invest Romania este o companie cu capital privat care a fost infiintata in 1994, avand ca obiect de activitate vanzarea de masini de numarat si de verificat banii. Departamentul destinat codurilor de bare a fost dezvoltat ulterior, ca urmare a cererilor din sectorul de retail. In ultimii ani, cifra de afaceri a companiei a inregistrat un ritm de crestere de 20-40%.
Un alt jucator pe piata echipamentelor de procesare a numerarului este compania Ferax, cu sediul central in Iasi. Compania a fost infiintata in 1994, iar in prezent are cinci angajati. "La acel moment piata era dominata de utilizatorii bancari. Putine societati comerciale achizitionau un echipament de numarare a banilor, o explicatie fiind preturile foarte ridicate ale produselor in acel moment. Pe de alta parte era si o problema de perceptie a necesitatii unui astfel de produs, considerandu-se mai ieftin un casier care sa numere manual cateva ore pe zi, decat investitia intr-un echipament de procesare a numerarului", declara Catalin Ferariu, director general al Ferax.
In opinia acestuia in ultimii ani perceptia utilizatorilor s-a schimbat pe fondul scaderii preturilor acestor tipuri de echipamente, ca urmare a intensificarii concurentei in domeniu. Ulterior compania Ferax a intrat si pe alte segmente de piata, unul dintre acestea fiind cel de autentificare a bancnotelor. "Acest proces a devenit o necesitate si in afara mediului bancar intrucat valoarea bancnotelor romanesti a crescut, devenind astfel atractive pentru falsificatori. In plus, pe piata au aparut bancnotele euro, a caror masa aflata in circulatie a crescut constant in fiecare an", precizeaza Catalin Ferariu.
Astfel ca in 2004 Ferax devine reprezentant in Romania pentru aparatele de verificat bancnote marca DORS (Rusia). "Compania ruseasca este unul din liderii mondiali ai momentului, avand o cota de peste 50% din piata mondiala de echipamente de verificat bancnote in infrarosu si peste 25% din piata de echipamente de verificat bancnote semiautomate", spune Ferariu.
Potrivit acestuia, in anul 2005, datorita cresterii cererii de echipamente pentru numarat bancnote pe segmentul nebancar, compania Ferax devine reprezentant pe piata locala al producatorului spaniol de masini de acest tip, Union Group.
"Momentan, desi piata in domeniu e in crestere, ea nu este inca stabilizata, astfel ca dimensiunea reala este greu de estimat. Din observatiile noastre cresterea este mai sustinuta in domeniul aparatelor de verificat bancnote, deoarece odata cu intrarea Romaniei in UE s-a trecut si la acordarea de catre BNR a acceptului de incasare direct in dolari si euro pentru unii agenti economici, cum ar fi agentiile de turism si hotelurile", a precizat directorul general al Ferax.
In opinia acestuia, orice agent economic, care incaseaza numerar incepand cu 10.000 de lei pe zi ar fi normal sa utilizeze o masina de numarat bancnote si chiar si un verificator de numerar, intrucat, ei sunt cei mai vulnerabili in fata potentialilor falsificatori de bancnote.
Compania Ferax a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 200.000 de euro, valoare reprezentand o crestere de 14% fata de 2006 cand acest indicator s-a cifrat la 175.000 de euro. "Pentru 2008, asteptam o cifra de afaceri de peste 250.000 de euro, in conditiile in care gama de produse destinate procesarii de numerar s-a completat. Din 2007 am inceput sa comercializam seifuri cu amprenta, de mici dimensiuni, provenite de la compania britanica Rimax", spune Catalin Ferariu.
Acesta a precizat ca in acest moment compania pe care o conduce detine un portofoliu de 19 produse, iar investitia in demararea acestei afaceri este de aproximativ 100.000 de euro. "Dezvoltarea viitoare presupune extinderea retelei de distributie si service, prin identificarea companiilor care activeaza deja pe acest domeniu, dar si a celor care vor sa se implice intr-o afacere similara", adauga Ferariu.
Pe acest domeniu mai activeaza companii precum Partner Corporation si EuroSystems International (Bucuresti) sau Leximis (Arad). Reprezentantii acestor companii nu au dorit sa furnizeze informatii cu privire la activitatile de pe piata locala.

Afacerea pe scurt:

Investitia initiala este de aproximativ 100.000 de euro pentru stocul de marfa si promovare

Veniturile care se obtin din aceasta afacere pornesc de la 200.000 de euro anual si pot ajunge la peste
5 milioane de euro

Piata creste anual cu aproximativ 15% ca urmare a dezvoltarii sistemului financiar-bancar si a retailului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO