Companii

Coldwell Banker: Preţurile apartamentelor din Cluj vor continua să scadă în următoarele luni - studiu

Autor: Laurentiu Cotu

07.12.2011, 12:53 228

Ultimele 12 luni au adus o tendinţă de relativă stabilizare pe piaţa rezidenţială clujeană, manifestată prin încetinirea ritmului de scădere al preţurilor de listare pentru unităţile locative, preţurile medii fiind în prezent de circa 930 euro mp util, în scădere cu aproximativ 8% în comparaţie cu perioada similară din 2010, spun consultanţii firmei Coldwell Banker Affiliates of România.

Aceştia apreciază că tendinţa de uşoară scădere a preţurilor pe segmentul rezidenţial din Cluj se va menţine în următoarele opt-zece luni, în lipsa unor evenimente macroeconomice puternic negative. Pe de altă parte, piaţa rezidenţială clujeană a rămas constantă în termeni de cerere, ţinând cont de populaţia tânără care continuă sa se stabilească în oraş, iar preţurile au scăzut mai puţin decât în alte zone din ţară.

''Spre deosebire de alte regiuni şi oraşe ale ţării, piaţa rezidenţială clujeană a rezistat mai bine perioadei de criză economică, în primul rând datorită proiectelor dezvoltate, care au fost foarte bine orientate către nivelul cererii existente în Cluj-Napoca, luând în calcul indicatori ca preţuri de vânzare, suprafeţe sau finisaje'', a declarat Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of România.

Consultanţii Coldwell Banker spun că în prezent există circa 1.500 de locuinţe aflate în diferite stadii de dezvoltare în Cluj-Napoca. Compania estimează că potenţialul de dezvoltare al pieţei rezidenţiale, pe termen mediu, din Cluj este de căteva mii de noi unităţi, având în vedere şi gradul avansat de dezvoltare al pieţei de închirieri şi de segmentul de lux, slab dezvoltat.

În ceea ce priveşte piaţa chiriilor rezidenţiale din Cluj, aceasta a continuat să scadă anul acesta, datorită finalizării unor noi unităţi locative, dar şi faptului că majoritatea chiriaşilor, reprezentaţi de studenţi, au redus bugetele alocate închirierii de locuinţe.

În Cluj, apartamentele cu o cameră şi garsonierele sunt cele mai căutate pe piaţa închirierilor, preţurile încep de la 140-150 euro pe lună pentru cele confort I şi ajung până la 220-250 euro pe lună, pentru cele în blocuri noi, cu grad de confort şi finisare ridicat, importantă fiind localizarea în proximitatea campusurilor studenţeşti şi a zonei centrale a oraşului.

Dacă pentru apartamentele de 2 camere închiriate în zonele cu tradiţie şi localizare studenţească (Zorilor, sau Gheorgheni), preţurile sunt cuprinse între 250 şi 350 de euro pe lună, în funcţie de confortul unităţii respective, în zonele periferice ale Clujului se pot închiria apartamente similare cu 180-220 de euro.

Unităţile de dimensiuni mai mari, respectiv apartamentele de 3-5 camere şi casele au înregistrat de asemenea scăderi ale preţurilor de închiriere, acestea fiind cu atât mai accentuate cu cât amplasarea este mai deficitară.

Coldwell Banker Affiliates of România este reprezentanţa locală a companiei americane Coldwell Banker, care acoperă 45 de ţări cu 3.800 de birouri şi are peste 120.000 de consultanţi şi brokeri. Compania americană este deţinută de Realogy Corporation, unul din cei mai mari francizori din domeniul imobiliar la nivel mondial. Coldwell Banker oferă servicii de consultanţă, brokeraj şi management al proprietăţilor imobiliare pe toate segmentele pieţei: rezidenţial, birouri, industrial, terenuri şi investiţii. Coldwell Banker a ajuns în prezent pe piaţa locală la o reţea de 21 de sucursale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO