Companii

Cocor se pregateste sa renunte la actiuni de 8 milioane de euro din portofoliu

22.09.2005, 18:35 24

Consiliul de Administratie al companiei Cocor Bucuresti, operatorul complexului comercial cu acelasi nume din centrul Capitalei, va cere aprobarea actionarilor pentru a vinde actiuni din portofoliu in valoare de aproximativ 8 milioane de euro.

Pe langa chiriile de pe spatiile comerciale din centrul Bucurestiului, compania a castigat bine in ultimii ani de pe urma investitiilor in actiuni cotate la Bursa, in special SIF-uri.

La finele primului semestru cele mai importante titluri din structura portofoliului de actiuni al societatii Cocor erau SIF Banat - Crisana, aproximativ 550.000 de actiuni, SIF Transilvania, peste 14,8 milioane de actiuni, Semrom cu aproape 150.000 de actiuni si Winmarkt Beta - cu un numar de 356.000 de actiuni. Conform ultimelor raportari ale societatii valoarea actiunilor cotate detinute se ridica in prezent la aproximativ 26,3 milioane de lei (7,54 milioane de euro).

Compania bucuresteana detine si o serie de titluri de participare. Astfel, Cocor controleaza societatile Comturist Bucuresti, cu o participatie de 69,8% din capitalul social, si Cocor Turism, detinand peste 87% din titlurile companiei de turism din Neptun.

Cocor Bucuresti va incerca sa-si creasca participatia detinuta la Cocor Turism prin majorarea capitalului societatii din Neptun cu 20 de milioane de lei (5,74 milioane de euro). In prezent Cocor Turism dispune de un capital social de aproximativ 2 milioane de lei (574.000 de euro). Un alt actionar cu influenta al companiei din Neptun este SIF Transilvania, care detine 11% din titlurile Cocor Turism.

In primul semestru compania a inregistrat o pierdere de peste 275.000 de lei (75.000 de euro) la o cifra de afaceri de 1,16 milioane de lei (317.000 de euro), cu peste 48% mai mare decat in prima jumatate a anului 2004. Rezultatul negativ este insa mult mai mic in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cand Cocor Turism a inregistrat o pierdere de peste un milion de lei (320.000 de euro).

Tranzactiile ce urmeaza sa fie realizate de Cocor in vederea restructurarii capitalului nu vor depasi 8 milioane de euro (27,9 milioane de lei), conform raportului publicat de companie. Pana la inchiderea editiei reprezentantii Cocor nu au putut fi contactati pentru mai multe informatii privind transferurile de actiuni ce urmeaza sa fie realizate.

O alta problema ce urmeaza sa fie dezbatuta in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, programata pentru a doua jumatate a lunii viitoare, este continuarea programului de investitii in consolidarea si modernizarea complexului comercial Cocor. Compania pregateste si o revizuire a Bugetului de Venituri si Cheltuieli aferent anului 2005.

In primul semestru, Cocor a obtinut un profit net de 5,4 milioane de lei (1,5 milioane de euro), de 2,5 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Si in primele sase luni profitabilitatea companiei a fost influentata intr-o mare masura de castigurile obtinute in urma operatiunilor financiare, acestea atingand in prima jumatate a anului un nivel de 3,3 milioane de lei (900.000 de euro).

Cocor Bucuresti dispune de un capital social de peste 12 milioane de lei (3,44 milioane de euro), valoarea nominala a unei actiuni fiind de 40 de lei. Cel mai influent actionar al societatii este SIF Muntenia, cu o participatie de 18,9%, urmata de fondul de investitii Broadhurst, care detine 11,4% din titlurile Cocor. Alti actionari importanti sunt Ursan Liviu si Stoica Daniel, ambii cu detineri de peste 13%. Actiunile societatii sunt listate la Categoria Baza a Bursei Electronice Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 160 de lei/actiune.

La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de aproape 48,3 milioane de lei (13,85 milioane de euro). stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO