Companii

Coaliţia pentru Dezvoltarea României atacă atribuirea de către Primăria Bucureşti a contractelor de servicii publice către 22 de companii municipale

Coaliţia pentru Dezvoltarea României atacă atribuirea...
03.04.2018, 11:08 88

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), care reuneşte peste 25 asociaţii de business, camere de comerţ bilaterale şi confederaţii, solicită Primăriei Municipiului Bucureşti să respecte principiile liberei concurenţe, principiul transparenţei şi prevederile legale în atribuirea contractelor de servicii publice către companiile municipale înfiinţate anul trecut.  

“Evaluând modul în care au funcţionat cele 22 de companii înfiinţate în 2017 sub umbrela Primăriei, am constatat că există o prăpastie adâncă între principiile de acţiune şi practica administraţiei publice din Bucureşti în atribuirea contractelor de servicii publice, pe de o parte, normele legale în vigoare şi mecanismele pieţei libere, pe de altă parte.”, se arată într-un document al CDR.

Mediul de business menţionează că perturbarea mediului concurenţial este prima consecinţă a înfiinţării, la limita legii, a companiilor municipale din Bucureşti, informaţiile existente până în prezent indicând faptul că cele mai multe achiziţii s-au făcut prin atribuire directă, uneori în timp record, ceea ce exclude o analiză serioasă a posibilelor oferte.  
 
Eludarea reglementărilor privind achiziţiile publice pun un mare semn de întrebare asupra calităţii serviciilor care ajung la beneficiar, tocmai pentru că exclud obligativitatea documentaţiei de certificare a capabilităţilor financiare, tehnice şi umane ale companiilor de a implementa proiectele.

”O administraţie publică locală care nu îşi înţelege corect rolul în raport cu cei care au desemnat-o se autopoziţionează în afara regulilor jocului democratic. În acest sens, cerem Primăriei Capitalei să furnizeze cât mai curând informaţii complete în legătură cu structura, conducerea, sediile, achiziţiile şi proiectele pe care le derulează fiecare dintre aceste companii în parte”, semnalează mediul de afaceri.

Cheltuirea discreţionară a banilor publici, atât prin practica atribuirilor directe, cât şi prin resursele financiare mobilizate pentru întreţinerea holdingului Primăriei (salarii ale conducerii, consiliilor de administraţie şi bonificaţii, sedii, dotări etc.) pune în pericol un buget şi aşa foarte împovărat şi exclude orice criteriu de eficienţă.  
 
Având în vedere aceste constatări, punctul de vedere formulat de Consiliul Concurenţei, dar şi contestaţiile venite din partea unora dintre membrii CMB, reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României  consideră că modul actual de reglementare şi funcţionare a acestor companii este deficitar, discreţionar şi distorsionează mediul concurenţial local.  
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO