Companii

Coaliţia de guvernare discută din nou despre introducerea unei taxe de solidaritate aplicată companiilor mari. Florin Cîţu, preşedintele PNL şi fost premier, nu este de acord

Coaliţia de guvernare discută din nou despre...

Autor: Roxana Rosu

07.12.2021, 13:30 1350

Coaliţia de guvernare discută din nou despre introducerea unei taxe de solidaritate aplicată companiilor mari, idee lansată în urmă cu o lună de liderul UDMR, Kelemen Hunor, dar Florin Cîţu, preşedinte PNL şi fost premier, spune că nu este de acord.

Taxa ar urma să reprezinte 1% din cifra de afaceri pentru firmele care au o cifră de afaceri de peste 100 milioane de euro.

În România există circa 340 de firme cu afaceri anuale de peste 480 milioane lei.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat marţi că nu este de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate aplicată companiilor mari, cu o cifră de afaceri de peste 100 milioane euro, idee susţinută de UDMR şi PSD.

„Din punctul meu de vedere, nu susţin astfel de taxări. Bineînţeles că am susţinut asta în coaliţie. Aşa pe hârtie pot să scriu multe. Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă 2 luni, bugetul a fost susţinut de astfel de companii. Nu-şi are loc astfel de taxă. Ea este susţinută de partenerii din coaliţie, dacă şi premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri vs impozitarea pe profit”, a declarat Florin Cîţu.

El a mai spus că ministrul de Finanţe nu a prezentat încă o variantă de buget pentru 2022.  ”Pentru anul viitor pe ESA trebuie să avem un deficit de 6,2%, pe cash un deficit de 5,84%. Ele sunt legate. Vom vedea care este varianta de buget”.

Ideea introducerii acestei taxe a fost lansată de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care spunea în noiembrie că taxa ar aduce la buget până la 1,6 miliarde de euro pe an. Discuţiile pe această team au fost reluate după formarea noului guvern.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO