Companii

CNVM se bate cu Finanţele pe tranzacţiile cu certificate CO2, o piaţă de 200 mil. euro pe an

Radu Toia, director în cadrul CNVM: Tranzacţionarea certificatelor pe o piaţă reglementată este mai bună decât transferul acestora prin nişte intermediari care nu sunt supravegheaţi.

Radu Toia, director în cadrul CNVM: Tranzacţionarea certificatelor pe o piaţă reglementată este mai bună decât transferul acestora prin nişte intermediari care nu sunt supravegheaţi.

04.07.2010, 23:17 265

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) vrea schimbareastatutului certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră dinmărfuri, cum sunt recunoscute în prezent, în valori mobiliare,pentru a câştiga o nouă sursă de comisioane, însă MinisterulFinanţelor nu agreează ideea, deoarece ar pierde TVA aplicatătranzacţionării acestor certificate.

Miza certificatelor de emisii este în cazul statului cota de 24%reprezentând TVA care se duce la buget, şi care ar fi pierdută destat dacă certificatele ar fi considerate valori mobiliare, în timpce CNVM ar avea de câştigat de pe urma comisionului de 0,08%aplicat tranzacţiilor cu certificate de emisii şi brokerii decomisioane de până la 1% din valoarea transferurilor.

Cel mai mare trader de certificate de emisii din România, KDFEnergy, care a realizat anul trecut aproape o treime dintranzacţii, estimează că valoarea transferurilor de pe plan interns-a ridicat anul trecut la 350 mil. euro, iar anul acesta piaţa vacoborâ undeva la 200 mil. euro.

Reprezentanţii Finanţelor spun că toate tranzacţiile din prezentcu certificate de emisii de gaze sunt purtătoare de TVA, acesteafiind considerate prestaţii de servicii prin care se transferădreptul de poluare al beneficiarului respectivelor certificate.Aceştia atrag atenţia şi asupra faptului că niciuna dintredirectivele europene de scutire de la TVA pentru transferurile decertificate de emisii nu se aplică pe plan intern.

Pe de altă parte, în prezent există un proiect pe plan europeanprin care se doreşte schimbarea statutului certificatelor de emisiiîn instrumente financiare. CNVM intenţionează să schimbe statutulcertificatelor de emisii de gaze în valori mobiliare care nu suntpurtătoare de TVA, urmând exemplul Franţei şi al Angliei, acesteadin urmă scutind de la TVA tranzacţiile de acest fel sau aplicândTVA zero.

Excluderea TVA ar facilita transferul certificatelor deemisii

Reprezentanţii instituţiei spun că acest lucru va conduce lacosturi mult mai mici pentru tranzacţionarea certificatelor deemisii prin excluderea TVA şi posibilitatea tranzacţionării lor peo piaţă reglementată unde preţul se stabileşte transparent, prinîntâlnirea cererii cu oferta, iar tranzacţiile sunt mai eficiente.Totodată, în acest caz investitorii ar fi protejaţi, având acces laFondul de Compensare, iar tranzacţiile s-ar afla sub supraveghereaCNVM care nu va permite manipularea pieţei.

"Tranzacţionarea certificatelor pe o piaţă reglementată este maibună decât transferul acestora prin nişte intermediari care nu suntsupravegheaţi. După ce avizul dat de noi va intra în vigoare,intermediarii va trebui să se înregistreze la noi", spune RaduToia, director general al Direcţiei de autorizare şi reglementaredin cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

Reprezentanţii CNVM mai spun că nu vor intra sub supraveghereainstituţiei tranzacţiile primare cu certificate, ci doar cele încare investitorii le tranzacţionează pentru a profita dediferenţele de preţ dintre momentul vânzării şi cel al cumpărăriiacestor certificate. De asemenea, sub supravegherea CNVM se vorafla şi instrumentele derivate având ca suport certificatele deemisii de gaze, care au fost introduse la Bursa din Sibiu laînceputul anului trecut.

În prezent, certificatele sunt valorificate de operatoriiinterni direct pe piaţa externă, ori prin intermediul unui trader,care le achiziţionează din România şi le vinde pe bursele dinafară, unde lichiditatea este mai ridicată.

Traderii de certificate care te lasă să poluezi facprofituri frumoase

KDF Energy, spre exemplu, a înregistrat anul trecut un profit deun milion de euro din aceste operaţiuni la un rulaj total de circa100 mil. euro, potrivit conducerii companiei.

România este exportatoare netă de astfel de certificate, încondiţiile în care cotele de poluare au fost stabilite înainte deanii '90, când industria românească se afla la un nivel mult mairidicat decât cel din prezent, iar în urma crizei multe combinateşi-au redus semnificativ producţia şi poluează mai puţin.

Numai rafinăria Rafo Oneşti (RAF) a încasat anul trecut 72,6mil. de lei (17,1 mil. euro) din vânzarea de certificate de emisii,în condiţiile în care activitatea companiei este oprită din 2008 învederea modernizării.

"CNVM nu are competenţa de a modifica Codul fiscal. Noi am fibucuroşi să fie o reglementare unitară atât la nivel intern, cât şila nivel european. Pentru a susţine modificarea statutuluicertificatelor de emisii drept valori mobiliare trebuie schimbatăîntreaga legislaţie cu privire la acestea şi numai cu acordulComisiei Europene", explică George Brăiloiu, proprietarul KDFEnergy.

În aprilie s-au transferat pe Bursa de Mărfuri (BRM) certificatede emisii în valoare de 35 mil. euro, în condiţiile în care lasfârşitul lunii expiră termenul la care operatorii trebuie săraporteze cât au poluat. Dacă depăşesc cotele care le revin,aceştia trebuie să plătească diferenţa şi de aceea preferă săcumpere certificate de emisii de la cei care au poluat mai puţin.Un certificat de emisii valorează în prezent circa 16 euro, preţulacestuia fiind influenţat de cotaţia petrolului şi producţiaindustrială la nivel internaţional, potrivit KDF Energy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO