Companii

CNVM investigheaza vanzarile de active ale Eforie

09.08.2004, 00:00 31

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) investigheaza vanzarile de active ale societatii turistice Eforie Constanta, listata la Bursa de Valori Bucuresti, facute chiar inainte de fuziunea companiei cu alte societati de pe litoral. Reprezentantii companiei afirma ca nu au fost informati oficial de spre aceasta investigatie.
Investigatia derulata de CNVM este prima anuntata public in care este cercetata activitatea unei societati listate pe piata de capital. In investigatiile pe care CNVM le-a derulat pana in prezent au fost vizate doar tranzactiile derulate de investitori de piata de capital si activitatea brokerilor a fondurilor mutuale sau a altor institutii ale pietei.
"Societatea a vandut mai multe active inainte de realizarea fuziunii. Vrem sa vedem care este situatia patrimoniala a societatii," a declarat Paul Miclaus, comisar CNVM. El a mai precizat ca nu exista suspiciuni in privinta activitatii Eforie, iar Comisia a declansat investigatia din proprie initiativa si nu ca urmare a unor sesizari. In ultimele luni mai multi actionari ai Eforie si ai SIF Transilvania, principalul actionar al acesteia au acuzat societatea ca vinde active la preturi mai mici decat valoarea de piata.
Eforie a fuzionat recent cu alte companii detinatoare de hoteluri pe litoral, Venus SA, Saturn SA, Miorita Estival 2002 si Carmen Silva SA.  Principalul actionar al tuturor companiilor care au participat la fuziune este SIF Transilvania. Inainte de operarea fuziunii, Eforie a vandut mai multe active turistice incluzand mai multe restaurante si peste 1.000 de locuri de cazare.
Demararea investigatiei a insemnat o noua suspendare de la tranzactionare la Bursa a actiunilor Eforie. "Vrem sa ne asiguram ca actionarii sunt informati asupra situatiei patrimoniale exacte a societatii," a spus Miclaus. Actiunile Eforie sunt suspendate de la tranzactionare din luna noiembrie a anului trecut pentru operarea unei fuziuni cu celelalte societati.
Reprezentantii Eforie sustin ca nu au primit din partea Comisiei nici o instiintare oficiala privind declansarea investigatiei. "Am vazut si noi pe siteul Bursei de Valori ca CNVM a declansat o investigatie in privinta societatii. Noi nu am primit nimic oficial si nu stim la ce se refera aceasta investigatie," a declarat Narcisa Mosoiu, directorul general al Eforie.
Principalul actionar al Eforie este SIF Transilvania cu 85% din actiuni, cel mai important actionar minoritar fiind, conform ultimelor informatii de pe piata fondul Hyposwiss Danube Tiger, cu aproape 10% din actiuni.
Desi primul trimestru al anului nu aduce foarte multe incasari din turism la Eforie, societatea a obtinut in primele trei luni ale acestui an profit, in principal din vanzarea unor active. Societatea a incheiat primul trimestru cu un profit brut de 1,029 miliarde lei (25.600 euro), fata de pierderea de 2,7 miliarde lei aferenta trimestrului I al anului trecut. Rezultatele financiare ale companiei de pe prima jumatate a anului vor fi publicate pe data de 23 august.
Ultima tranzactie cu actiuni Eforie de la Bursa de Valori Bucuresti, din noiembrie 2003  s-a realizat la 2.750 lei/actiune, pret la care valoarea de piata a companiei, inainte de fuziune, era de 6,2 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO