Companii

City Mall, la 21 mil. €. Sonae Sierra: „Preţul corect“ ar fi la jumătate

City Mall, la 21 mil. €. Sonae Sierra: „Preţul corect“ ar fi la jumătate

Autor: Cristina Cuncea

19.06.2011, 23:50 685

Lichidatorul City Mall din Bucureşti, Casa de InsolvenţăTransilvania, va organiza pe 30 iunie o nouă licitaţie de vânzare acentrului comercial, la un preţ de 20,96 milioane de euro, dupăpatru încercări eşuate de valorificare a activului aflat înfaliment.

City Mall a fost scos la vânzare prima dată la 31 martie, la 33milioane de euro, iar ulterior, din cauza faptului că niciuninvestitor nu a fost interesat să cumpere centrul comercial, aufost organizate alte două licitaţii, astfel că preţul a fost redusla 29,5 milioane de euro, respectiv 26,2 milioane de euro. La ceade-a patra încercare de vânzare a mallului preţul de pornire a foststabilit la 23,58 milioane euro.

Pentru licitaţia de la sfârşitul lunii iunie, preţul a maiscăzut cu circa 9% faţă de cel stabilit la încercarea anterioară şicu aproape 40% faţă de preţul iniţial.

Aceasta ar putea fi ultima încercare de vânzare a centruluicomercial prin licitaţie, lichidatorul având în vedere, în cazulnevânzării activului, schimbarea strategiei de valorificare.

Centrul comercial a intrat în faliment în luna noiembrie aanului trecut, principala cauză fiind imposibilitatea firmei careîl deţine, Victoria Holding (parte a fondului australian deinvestiţii APN European Retail Trust), de a rambursa creditelecontractate în 2006 pentru achiziţia City Mall. La vremearespectivă, fondul a plătit pentru cumpărarea mall-ului peste 100milioane de euro. Fondul australian este al treilea proprietar alCity Mall, amplasat în zona Eroii Revoluţiei.

Cele trei bănci finanţatoare ale proiectului au de recuperat 176milioane lei (peste 41 milioane de euro), din care Banc­post 21,6milioane lei (circa 5 milioane de euro), UniCredit Bank Austria -153 milioane de lei (35,7 milioane de euro), iar UniCredit ŢiriacBank 1,28 milioane de lei (circa 300.000 euro).

Reprezentanţii companiei portugheze Sonae Sierra, care deţine înRomânia mallul River Plaza din Râmnicu Vâlcea, spun că un preţ bunpentru City Mall ar fi 10 milioane de euro, cumpărătorul avândnevoie de încă 20 milioane euro pentru a reconfigura centrulcomercial. Portughezii au plătit în 2007 pentru mallul din Vâlceaun preţ de patru ori mai mare, respectiv 42 mil. euro, încondiţiile în care River Plaza este cu 40% mai mic decât City Mall(19.000 mp), având o suprafaţă închiriabilă de 12.000 mp.

"Deşi are o locaţie bună, City Mall are o arhitectură care nupermite modificarea structurii interioare. Eu îl văd trasformatîntr-un centru de proximitate, la parter cu un supermarket, laetajul unu cu o zonă de servicii, iar la doi cu o zonă de fashion.Problema ar rămâne etajul trei, unde este zona de food, caretrebuie revitalizată. În opinia mea, un preţ corect pentru acestproiect ar fi de 10 milioane de euro pentru că mai este nevoie decirca 20 de milioane de euro pentru a-l reface. Înseamnă 30 demilioane de euro, buget cu care construieşti un proiect de lazero", a declarat şeful Sonae Sierra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO