Companii

CITR: Cele 2600 de companii cu dificultăţi financiare eligibile pentru eşalonarea datoriilor trebuie să depună planul de restructurare până pe 20 februarie

CITR: Cele 2600 de companii cu dificultăţi financiare...

Autor: Roxana Rosu

18.09.2019, 11:52 201

Cele 2600 de companii cu dificultăţi financiare, eligibile pentru a cere eşalonarea datoriilor la stat pentru a evita insolvenţa, trebuie să depună o cerere în acest sens până la 30 septembrie şi apoi un plan de restructurare până la 20 februarie 2020.

În caz contrar, ANAF are la dispoziţie 60 de zile pentru a analiza şi apoi pentru a cere deschiderea procedurii de insolvenţă.

Pe parcursul derulării planului, ANAF va supraveghea toate măsurile incluse în plan, nu doar pe acelea referitoare la plata datoriilor.

Posibilitatea de a eşalona datoriile a fost stabilită prin Oordonanţa de Guvern nr.6 / 2019 privind instituirea unor facilităţi fiscale, adoptată în luna august. Actul normativ creează un mecanism care facilitează restructurarea obligaţiilor datorate de contribuabili la bugetul de stat în vederea revitalizării şi evitării insolvenţei. Termenul limită de depunere a cererii este 30 septembrie.

„Planul are obiectivul clar de a asigura plata datoriilor la buget. Cu toate acestea, în realizarea sa, expertul independent va analiza şi datoriile restante către alţi creditori. Un factor esenţial este faptul că prin planurile de restructurare, expertul trebuie să se asigure de profitabilitatea companiilor şi, odată echilibrată, societatea va fi sustenabilă pentru a rămâne pe piaţă. Analiza este similară cu cea pe care o facem pentru un plan de reorganizare atunci când compania este în insolvenţă. Şi din acest punct de vedere, practic, acest plan devine o şansă pentru salvarea companiilor care au datorii la stat.”, precizează Vasile Godînca-Herlea, CEO CITR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO