Companii

Cine sunt grecii care cumpără zeci de apartamente în Bucureşti, pe care speră să le vândă cu profit peste doi ani

 "Cumpăr apartament în zonă, ofer preţul pieţei". Cine sunt grecii care absorb imobiliare din Bucureşti în plină criză, pe care speră să le vândă cu profit peste doi ani

Autor: Cristi Moga

07.12.2012, 12:26 7602

Fondul elen de investiţii Zeus Capital Partners a fost în ultimii ani unul dintre cei mai activi, dar şi printre cei mai discreţi cum­pă­rători de active imobiliare din Bucureşti, în con­diţiile în care grecii au realizat achiziţii de peste 30 de milioane de euro.

Fondul creat în 2007 de către Stylianos Zavvos, un investitor cu o experienţă de peste 30 de ani pe piaţa imobiliară, a cumpărat în toamna acestui an o clădire de birouri în centrul Capitalei (HQ Victoriei) de la omul de afaceri Ionuţ Dumitrescu, dar deţine şi un teren de 2,5 hectare în Pantelimon, precum şi două portofolii de apartamente în zona lacurilor Herăstrău şi Tei din Bucureşti.

Grecii au cumpărat la finalul anului 2010 un pachet de 33 de apartamente într-un proiect din Herăstrău, din care mai au 28, iar anul trecut au cumpărat 42 de unităţi rezidenţiale în cadrul proiectului Emerald de pe malul Lacului Tei, ansamblu unde înainte de criză preţurile apartamentelor puteau depăşi 2.000 de euro/metrul pătrat.

"Zeus a realizat investiţii în piaţa rezi­denţială în ultimii doi ani, când preţurile erau mai competitive şi cu un plan de vânzare a locuinţelor până la mijlocul sau sfârşitul anului 2014. În aceste condiţii, estimările noastre au fost destul de conservatoare şi credem că investiţiile făcute vor genera randamentele aşteptate. Credem în piaţa rezidenţială din Bu­cureşti şi suntem încrezători că după ce mediul economic din Europa se va stabiliza, piaţa locuinţelor va reveni pe creştere", a declarat pentru ZF Lila Pateraki, director de business development al Zeus Capital Managers.

Deşi Zeus şi-a orientat în acest an atenţia spre piaţa de birouri, unde a realizat o achiziţie şi a mai negociat pentru cel puţin încă o clădire, Pateraki afirmă că nu exclude noi achiziţii rezidenţiale.

Ea nu a precizat însă preţurile la care au fost cumpărate apartamentele sau aşteptările de câştig. Despre cele 33 de apartamente cum­părate în Herăstrău, la momentul tran­zacţiei era vehiculat un preţ mediu per apartament de circa 200.000 de euro, astfel că tranzacţia s-a ridicat la aproximativ 7 mil. euro.

"În general, căutăm investiţii pornind de la un prag minim de cinci milioane de euro fără nicio limită superioară de preţ. În toate situaţiile, procesul de luare a deciziilor noastre este determinat de viabilitatea şi sustena­bilitatea investiţiilor, nu de dimen­siunea acestora", a mai spus Pateraki.

Ea nu a dezvăluit dimensiunea fondurilor disponibile pentru investiţii, dar spune că Zeus este "un jucător activ în regiune şi vom con­ti­nua să explorăm investiţii cu o viziune opor­tu­nistă, în toate sectoarele pieţei de real estate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO