Companii

Cine sunt campionii în business ai României în anul 2015

Cine sunt campionii în business ai României în anul 2015

Autor: Adelina Mihai

30.12.2015, 17:00 1904

Peste 30 de antreprenori români au primit anul acesta titlul de “Campioni în business” în cadrul proiectului cu acelaşi nume organizat de cinci ani încoace de Ziarul Financiar împreună cu Enterprise Investors, BCR, PwC şi Asociaţia Triple Helix.

În ediţia din 2015 a proiectului Campioni în business au fost acordate premii pentru trei categorii: companii mici (cu afaceri cuprinse între 3 şi 15 milioane de euro în 2014), companii mari (cu afaceri mai mari de 15 milioane de euro anul trecut) şi o categorie special creată, pentru „continuitate“, pentru companiile care au fost identificate drept campioane în business şi în alte ediţii ale acestui eveniment şi care au continuat să facă performanţe notabile.

În ediţia din Moldova au fost premiaţi antreprenorii din Iaşi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Suceava şi Galaţi pentru per­for­man­ţa în afaceri, iar industria textilă şi cea ali­men­tară au dominat şi în acest an cla­sa­mentul ce­lor mai dinamice afaceri antreprenoriale din Moldova. Astfel, la categoria companii mari campionii în business din Moldova ai anului 2015 au fost companiile Eurotex Compay din Iaşi (cu activităţi în producţia de confecţii pentru damă), producătorul de vinuri Cotnari din localitatea Cotnari (judeţul Iaşi) şi Carpathian Springs, producătorul apei cunoscute sub brandul Aqua Carpatica. La categoria companii mici, câştigătorii din acest an au fost com­paniile Focality din Iaşi (cu activităţi în sectorul IT), pro­ducătorul de mobilă Imob din Dumbrava Roşie (judeţul Neamţ) şi producătorul de croissante Derpan din localitatea Smârdan (judeţul Galaţi). În ceea ce priveşte premiile acordate pentru continuitate, şase companii din Moldova au continuat să aibă re­zultate financiare foarte bune: producătorul de mezeuri Salbac din Bacău, compania Suinprod din Roman (judeţul Neamţ) cu activităţi în creşterea şi îngrăşarea porcilor, produ­că­torul de scaune auto pen­tru copii Te-Rox Prod din Paşcani (judeţul Iaşi), Elect­ric Plus din Bacău (pro­du­cător de tâmplărie din PVC), producătorul de tex­ti­le Pandora Prod din Focşani (judeţul Vrancea) şi pro­ducătorul de com­po­nente pentru avioane Aerostar din Bacău.

De asemenea, anul acesta au fost premiate în cadrul proectului “Campioni în business” şi zece companii din regiunea Transilvaniei şi Banatului. Industria prelucrătoare, producţia de maşini şi co­merţul, indiferent că este vorba de cel electronic sau de încălţăminte, au dominat clasamentul celor mai dinamice businessuri antreprenoriale din regiunea Transilvaniei, zonă care se remarcă printr-un interes crescut pentru business şi inovaţie. La categoria companiilor mari au fost premiate în cadrul „Campioni în busi­ness“ din Tran­silvania pro­du­cătorul de mo­bi­lă Rus-Savi­tar din Timiş, Benvenuti din Bihor (comerţ cu încăl­ţă­minte) şi Visual Fan din Braşov, care are în portofoliu brandul ro­mâ­nesc de telefoane şi tablete Allview. La categoria companii mici, campionii din acest an au fost Policlinica de Diag­nos­tic Rapid din Braşov, so­cie­tatea Agasi din Timiş (lu­crări de instalaţii sanitare), dar şi Agrosel din Cluj, care se ocupă cu comercializarea seminţelor de legume şi flori. Pentru continuitate în afa­ceri au primit premii pro­du­cătorul de maşini-unel­te Emsil Techtrans din ju­deţul Bihor, dar şi produ­că­to­rul de tractoare şi echi­pa­mente agricole şi fores­tiere Irum din judeţul Mureş. Aceste do­uă companii au rezistat tim­pului, dar şi „intem­pe­ri­ilor“ provocate de criza eco­no­­mică mondială şi au ajuns la afaceri de peste 10 mi­lioane de euro fiecare. Premii speciale, pen­tru viziune, au pri­mit Alba­lact din ju­de­ţul Alba, pro­du­cător care a de­venit anul tre­cut li­de­rul pie­ţei de lac­ta­te din Ro­mânia, şi Salad Box din Cluj , care în­tr-un inter­val de trei ani s-a aşezat pe fotoliul de lider în seg­men­tul restau­ran­telor cu mâncare sănă­toasă, de­ve­nind în acelaşi timp şi cel mai extins lanţ de restaurante din România, cu circa 40 de unităţi.

În Muntenia şi Dobrogea au fost premiate unsprezece companii în 2015. La categoria companii mari (cu afaceri de peste 15 milioane de euro anul trecut), campionii în business din Muntenia ai anului 2015 au fost Nimet din Dâmboviţa (producător de construcţii metalice), Preţuri pentru Tine din Bucureşti (retail de modă) şi General Leasing din Bucureşti (distribuţie utilaje agricole). La categoria companiilor mici (cu afaceri între 3 şi 15 milioane de euro) au fost Shipyard ATG din Giurgiu (construcţia de nave şi structuri plutitoare), Forja Rotec din Buzău (metalurgie) şi Linex Wolf din Dolj (producţie echipamente electrice). În ceea ce priveşte premiile acordate pentru continuitate, trei companii din regiune au reuşit să continue să aibă rezultate financiare foarte bune: firma de curierat FAN Courier din Bucureşti, Softrans din Dolj (transporturi feroviare de marfă şi pasageri) şi ADREM Industries din Bucureşti (fabricarea de utilaje pentru metalurgie). Un premiu special pentru viziune a fost acordat lui Ştefan Manea, acţionar al companiei Hofigal Export Import din Bucureşti, specializat în producţia de farmaceutice naturale.

Premiul “Antreprenorul anului 2015” oferit în cadrul proiectului Campioni în business a fost obţinut de Raul Ciurtin, preşedintele şi acţionarul producătorului de lactate Albalact.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO