Companii

Cine este Petru Vaduva, cel mai puternic executiv din businessul romanesc numit de Ion Tiriac sa-i conduca imperiul de 2,2 mld. euro

Cine este Petru Vaduva, cel mai puternic executiv din businessul romanesc numit de Ion Tiriac sa-i conduca imperiul de 2,2 mld. euro

Petru Vaduva a absolvit un MBA la Yale Business School, una dintre cele mai bune scoli de business din lume (locul 16 in Top MBA Financial Times 2008)

15.01.2009, 18:50 3446

Petru Vaduva, 48 de ani, cel care a preluat conducerea celui mai mare holding local, este foarte putin cunoscut in mediul de business, desi are experienta in investment banking la Londra, Moscova si pe Wall Street.

Numirea lui Vaduva vine la cateva luni dupa ce anuntul privind plecarea Ancai Ioan, 44 de ani, de la conducerea afacerilor lui Ion Tiriac, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri romani, a luat prin surprindere mediul de business. 
Contactat de ZF, Francisc Bodo, managing partner al companiei de consultanta Bodo Consulting si cu o experienta de peste 11 ani in piata fondurilor de private equity, a spus ca prima oara cand a auzit de Petru Vaduva a fost atunci cand acesta a fost numit in functia de conducere a grupului Tiriac. "Ceea ce mie mi s-a parut interesant este faptul ca anuntul oficial de numire a fost facut de Tiriac fiul. Cred ca numirea lui Petru Vaduva poate marca un schimb de generatii in interiorul grupului", a afirmat Bodo.
Potrivit unor surse din piata, Ion Alexandru Tiriac este cel care s-a ocupat direct de recrutarea noului CEO dupa plecarea Ancai Ioan, insa Ion Tiriac a fost cel care a avut ultimul cuvant in decizia de numire. Reprezentantii Tiriac Holdings nu au dorit sa ofere informatii suplimentare despre noul CEO in afara comunicatului de presa in care au anuntat numirea.
Niciunul dintre cei cinci specialisti in executive search contactati de ZF nu a auzit de Petru Vaduva inaintea anuntului oficial de numire in fruntea grupului. "Mi se pare putin ciudat ca un manager de asemenea calibru sa fie disponibil timp de mai bine de un an pe piata, sa fie in Romania si nimeni sa nu fi auzit de el", spune un head hunter local.
O explicatie pentru discretia lui Vaduva sta in faptul ca mare parte din cariera sa a fost construita in afara Romaniei. La Moscova a condus diviziile de brokeraj si de business international din casa de brokeraj UralSib. De asemenea, a lucrat pentru bancile de investitii JP Morgan, Bear Stearns si pentru compania de investitii Renaissance Capital. In 1992, a absolvit un MBA la Yale Business School, una dintre cele mai bune scoli de business din lume (locul 16 in Top MBA Financial Times). S-a intors in tara in 2007 ca chief investment officer la fondul de investitii Intreprid GEM, unde este unic actionar.
Directorul de investitii la compania de investitii 3TS Capital Partners Mihai Sfintescu, unul dintre putinii oameni de business chestionati de ZF care il cunosc pe Vaduva, spune ca viitorul CEO al grupului Tiriac are avantajul de a cunoaste foarte bine "pattern"-ul dupa care se desfasoara o criza economica. "Il cunosc pe Petru din 1994 cand ne-am intalnit la New York. Pot spune ca este omul potrivit pentru conducerea grupului Tiriac pe timp de criza. Petru a mai trecut si prin criza din 1987, si prin recesiunea din 1991-1992. A fost in piata si in timpul crizei din Rusia din 1998, precum si in timpul 'dot-com bubble' de la inceputul anilor 2000."
Cristian Nacu, partener la compania de investitii Enterprise Investors, a spus ca desi noul CEO detine un CV impresionant, "grupul Tiriac s-a uitat dincolo de CV atunci cand l-a ales pe Vaduva".
Tiriac Holdings are expuneri pe sectoare de activitate sensibile la criza, precum imobiliarele si auto. Pana in prezent, grupul a investit in sectoare ciclice de activitate, iar Vaduva va avea misiunea de a indrepta evolutia acestor divizii ale grupului sau de a regandi strategia grupului prin expunere pe sectoare non-ciclice. In momentul de fata expunerea Tiriac Holdings la criza de pe piata auto si cea imobiliara este de 950 mil. euro. Momentan toate proiectele de expansiune ale Tiriac Auto au fost stopate dn cauza crizei de pe piata auto. Centrul din Bacau, in care s-au investit aproape 10 mil. euro, se va amortiza cel mai probabil in 10-11 ani, cu mult peste planul initial. Probleme financiare inregistreaza si centrele TiriacAuto din Constanta si Oradea. In Bucuresti se dorea constructia celui mai mare dealer Mercedes-Benz din Europa, care sa includa si un showroom pentru Maybach, plus constructia unui mall auto la iesirea pe autostrada. Toate aceste planuri au fost amanate.
Peter Shonhopfer, fostul consilier al lui Ion Tiriac, despre care se credea ca va prelua functia de conducere a Tiriac Holdings de la Anca Ioan, nu mai ocupa in prezent nicio functie in cadrul grupului.
 
Diviziile-cheie ale celui mai mare business privat romanesc
 
Cel mai mare rulaj, in auto
In 2007, cele mai mari afaceri ale lui Tiriac au fost generate de divizia auto, care a inregistrat o cifra de afaceri de 900 mil. euro. Aceasta valoare claseaza Tiriac Auto pe locul doi in topul jucatorilor de pe piata importurilor auto, compania fiind depasita numai de Porsche Romania, companie care a inregistrat in 2007 afaceri de peste un miliard de euro. Pentru 2008 cifra de afaceri estimata pe businessul auto este de 1,4 miliarde de euro, in crestere cu peste 60% fata de anul precedent. Cumulul celor patru importatori va atinge cifra de 800 mil. euro, in timp ce dealerii vor avea afaceri de 600 mil. euro, potrivit unor estimari ZF. Ion Tiriac a infiintat primul business auto in 1991, cand Autorom a devenit reprezentantul Mercedes-Benz pe piata locala. De atunci, afacerile lui Tiriac in acest sector au crescut periodic, in 1992 fiind infiintata compania Romcar, care si in prezent este importatorul Ford pe piata locala si care a inregistrat cel mai puternic avans in ultimii ani. Cea de-a treia marca preluata de TiriacAuto a fost Hyundai in 1994, dupa care a urmat Mitsubishi in 1996. In 2000 Romcar, importatorul Ford, a preluat si activitatea de import a Mazda, iar in 2002 au urmat marcile Land Rover si Jaguar.
 
Un miliard de euro din imobiliare
Ion Tiriac este, prin Tiriac Imobiliare, un jucator semnificativ si pe piata de real estate, unde a fost activ in ultima perioada in special pe segmentul rezidential, unde are in derulare doua proiecte, dar si in retail si office, potrofoliul imobiliar fiind evaluat la circa un miliard de euro. Tiriac Imobiliare dezvolta doua ansambluri rezidentiale cu un numar total de peste 1.000 de locuinte in Bucuresti - Residenz Cartierul German si Clubul Rezidential Stejarii.
Pe de alta parte, Tiriac si-a anuntat in urma cu circa trei ani intentia de a realiza doua centre comerciale in Brasov si Timisoara, in parteneriat cu grupul spaniol Riofisa, a caror constructie nu a inceput inca, potrivit celor mai recente date disponibile.
Cel mai mare proiect imobiliar al companiei a fost anuntat pe un teren de 90 ha din Otopeni, unde Tiriac vrea sa realizeze o dezvoltare de un miliard de euro, care va cuprinde cladiri de birouri, spatii expozitionale si hotel. Inceperea lucrarilor este programata pentru anul viitor.
 
Servicii financiare si retail
Dincolo de afacerile grupate in jurul Tiriac Holdings, una dintre primele zece corporatii locale, Tiriac detine participatii importante la institutiile financiare Allianz Tiriac si Unicredit Tiriac, precum si la grupul german Metro, cel mai mare jucator din comertul modern. Potrivit unei analize a ZF, portofoliul detinut de Tiriac la cele trei companii s-a redus anul trecut cu peste 330 mil. euro.
 
Cine a condus in ultimii ani afacerile lui ion Tiriac
 
Anca Ioan, CEO al grupului controlat de Ion Tiriac in intervalul 2005-2008
 
A fost al doilea consultant pe care Tiriac l-a recrutat de la Roland Berger Strategy Consultants. Ioan a parasit in toamna anului 2005 pozitia de managing director pentru Romania al firmei de consultanta, iar printre optiunile pe care le avea la acea data se mai numarau organizarea unui call center si ridicarea de la zero a unui fond de investitii de circa 10 mil. euro intr-o prima faza. A acceptat oferta facuta de Ion Alexandru Tiriac, care lucrase in anii '90 la biroul Roland Berger din Romania, perioada in care s-au cunoscut.
 
Valentin Rad, seful operatiunilor din holdingul Tiriac in perioada 2003-2005
 
Ocupase anterior pozitia de project manager in cadrul Roland Berger. A fost recrutat tot de fiul lui Ion Tiriac, cu care fusese coleg la firma de consultanta. In perioada in care Radu a fost CEO, grupul s-a cristalizat in forma in care exista astazi. Ulterior, el a preluat conducerea Auto Rom, la acea vreme unul dintre cei cinci importatori coordonati de TiriacAuto. In 2007,a iesit din afacerile lui Tiriac, dupa care, timp de un an, nu s-a mai implicat in conducerea niciunui business. In prezent, pune pe picioare o firma de investment banking.

Radu Merica, primul roman care prelua conducerea afacerilor lui Ion Tiriac in 2001
 
A condus intre 2001 si 2005 holdingul omului de afaceri, iar de mai bine de doi ani a fost desemnat sef al biroului local al grupului german ECE, cel mai mare operator european de centre comerciale situate in interiorul oraselor. Merica, un absolvent de fizica-chimie, s-a angajat la sediul central al Mercedes de la Stuttgart. In 1998 a schimbat angajatorul si timp de trei ani a lucrat pentru BMW. Cu Ion Tiriac s-a cunoscut in toamna anului 2000, la Stuttgart, la turneul "Master Series Eurocard Open".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO