Companii

Cinci-sase mall-uri, proiecte rezidentiale si de birouri, planul Anchor Grup pana in 2010

28.10.2004, 00:00 26

Anchor Grup, dezvoltatorul primului complex comercial de tip mall de pe piata romaneasca, Bucuresti Mall, este interesata si de proiecte din alte domenii ale pietei imobiliare romanesti. "Vom incepe lucarile de constructie la un imobile de birouri in imediata apropiere a Bucuresti Mall, dar suntem interesati si de alte segmente ale pietei, cum este cazul celui rezidential", a declarat Ali Ergun Ergen, director general al Anchor Grup.
El spune ca nu este interesat de vanzarea celor doua mall-uri pe care le detine in Capitala, Bucuresti Mall si Plaza Romania.
"Asa cum a fost si cazul Plaza Romania, am dovedit ca putem obtine finantare pentru proiectele noastre in domeniu si cred ca la orizontul anului 2010 am putea ajunge la cinci-sase mall-uri, pe langa Bucuresti fiind vizate si principalele orase din tara", adauga Ergen.
Plaza Romania, al doilea complex comercial de tip mall dezvoltat de grupul turcesc in Bucuresti a beneficiat de un imprumut sindicalizat din partea HVB Bank Romania si Bank Austria Creditanstalt, membra a grupului bancar german HVB, in valoare de 45 de milioane de euro.
Complexul comercial, care va fi deschis pentru public la sfarsitul acestei saptamani in zona de vest a orasului, are o suprafata de peste 100.000 de metri patrati, adica dubla fata de cea a complexului comercial Bucuresti Mall.
Plaza Romania va include peste 150 de magazine, printre firmele care au inchiriat cele mai mari spatii figurand supermarketul Gima - 6.000 metri patrati, Movieplex Cinema - 6.000 metri patrati, Amusement Center - 3.000 metri patrati, Diverta - 3.000 metri patrati, Altex - 2.000 metri patrati, Zara - 2.000 metri patrati si Athlete's Foot - 1.000 metri patrati. Complexul comercial cuprinde in aria sa principala peste 500.000 de locuitori, ceea ce inseamna un sfert din populatia Bucurestiului. Potrivit reprezentantilor companiei, Plaza Romania este si primul complex comercial care a amenajat locuri speciale pentru parcarea bicicletelor.
Plaza Romania a implicat o investitie de 45 de milioane de euro, fiind amplasat pe locul unui fost "circ al foamei", pe care grupul turc l-a cumparat la pachet impreuna cu cel din Vitan pentru 6 milioane dolari.
"Este mai greu sa realizezi un centru comercial pe o structura deja existenta decat dezvoltarea de la zero a unui astfel de proiect. Cred totusi ca viitoarele proiecte pe care le dezvolta vor fi de la zero, deoarece cele doua au fost cumparate de la bun inceput", adauga Ergen.
In prezent, alte doua complexuri comerciale sunt in difeite faze de executie pe locul unor foste circuri ale foamei, potrivit proprietarilor celor doua locatii - Chirigiu Mall si City Mall.
Cele doua complexuri comerciale au insa suprafete mult mai mici decat Plaza Romania, care, cu cei peste 100.000 de metri patrati este cel mai mare centru comercial de pe piata romaneasca depasind din acest punct de vedere Unirea Shopping Center.
Primul complex comercial al Anchor Grup a fost deschis in luna septembrie a anului 1999 si a implicat o investitie de peste 35 de milioane de dolari. In imediata vecinatate a complexului comercial, Anchor Grup va incepe in acest an constructia unui imobil de birouri in valoare de 15 milioane de euro. Imobilul, care va fi deschis in toamna anului viitor, va avea o suprafata totala construita de peste 20.000 de metri patrati, structurata pe 11 etaje.
De la deschiderea Bucuresti Mall in 1999, compania Anchor Grup a inregistrat an de an pierderi, potrivit datelor Ministerului de Finante. Pe masura ce cifra de afaceri a crescut de la 2,8 milioane euro in 1999 la 11,8 milioane euro in 2002, pierderile au scazut de la 15,7 milioane euro la 1,6 milioane euro in aceeasi perioada de timp. Anul trecut, Anchor Grup a realizat o cifra de afaceri de aproape 10,7 milioane de euro, fiind pentru prima data cand s-a inregistrat si un profit de 3,3 milioane de euro.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO