Companii

Cinci mari proprietari de hoteluri au avut incasari mai mici cu 25 de milioane de euro anul trecut

Cinci mari proprietari de hoteluri au avut incasari mai mici cu 25 de milioane de euro anul trecut
26.01.2010, 23:20 115

In 2008 businessul hotelier al celor cinci antreprenori ajungeala 90 de milioane de euro, iar in acelasi an capacitatea totala decazare turistica din Romania era de 294.000 de locuri, potrivitdatelor Institutului National de Statistica.

Desi au operat la grade de ocupare in scadere chiar si subnivelul de 50% si au redus tarifele la cazare cu pana la 40%, ceicinci proprietari sustin ca au finalizat anul trecut pe profit,fara a preciza insa toti valoarea profitului.

"Am finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri mai mica cuaproape 3 milioane de euro, deci cu o scadere cu 20%, pana la circa14 milioane de euro pe toate hotelurile pe care le detin", adeclarat Ionut Negoita, proprietarului celui mai mare hotel dupanumarul de camere, Rin Grand Hotel, dar si al unitatilor ConfortTraian, Confort Otopeni si Rin Otopeni din Capitala.

Usoara revenire in acest an

Negoita mai spune ca daca nu ia in calcul amortizareainvestitiei in hoteluri, a obtinut anul trecut profit. Cele maimari incasari, de 9,1 milioane de euro, au fost aduse de Rin GrandHotel (1.410 camere), dupa cum sustine Negoita. Veniturile aduseinsa de hotelul de patru stele din zona Vitan din Capitala au fostanul trecut cu 30% mai mici fata de 2008.

"Am reusit sa ajungem la aceste venituri datorita evenimentelororganizate in hotel, ce aduc mai mult de jumatate din incasariletotale", a precizat proprietarul hotelului, care vede anul acesta ocrestere cu 8% in businessul hotelier.

Confruntat cu prabusirea gradului de ocupare, Ionut Negoita adecis sa transforme 250 de camere din Rin Grand Hotel in spatii debirouri, procedura aceasta fiind "in curs de derulare", dupa cumapreciaza proprietarul. Fratii Negoita asteapta semne pozitive dinpartea economiei pentru a bugeta investitii in alte proiectehoteliere in afara Capitalei, potrivit declaratiilor lor.

Au tinut cu dintii de profit

Castiguri mai mici din businessul hotelier a avut si omul deafaceri George Copos, care are in proprietate sapte hoteluri prinAna Hotels. Astfel, de la 41 de milioane de euro in 2008, Copos aajuns la 26 de milioane anul trecut la hotelurile Hilton, CrownePlaza din Capitala si la unitatile de la mare si de la munte.

Nici pe omul de afaceri timisoarean Josef Goschy, unul dintrecei mai mari proprietari de hoteluri, cu 3.500 de camere in 25 deunitati de cazare prin grupul Unita Turism, nu l-au ocolit efectelecrizei fi-nanciare.

Goschy a raportat o scadere cu 20% in businessul hotelier, adicaincasari mai mici cu 3 milioane de euro fata de 2008. Altfel spus,grupul Unita a inregistrat o cifra de afaceri de 10-11 milioane deeuro si un profit care s-a redus de la 3 milioane de euro la 1milion de euro, aceasta fiind prima scadere in ultimii cinciani.

Tot pe profit a incheiat anul 2009 si omul de afaceri de originelibaneza Mohammad Murad, presedintele grupului de firme PerlaMajestic. Murad sustine ca a avut o marja de profit de 12%, inconditiile in care incasarile hotelului de patru stele Phoenica dinnordul Capitalei au scazut cu 35%, la 8,5 milioane de euro. Maiputin cu 1,5 milioane de euro a castigat si familia Lazar anultrecut, care controleaza pachetul majoritar al complexului hotelierCaro Hotels, cu 215 camere de doua, trei si patru stele.

Complexul a avut o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro anultrecut, in scadere cu 37,5% fata de 2008, potrivit declaratiilorlui Octavian Lazar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO