Companii

Cinci companii străine fac regulile pe piaţa de 1 mld. lei a iaurturilor. Unele dintre cele mai puternice branduri din portofoliile acestor grupuri străine sunt însă româneşti

Cinci companii străine fac regulile pe piaţa de 1 mld....

Autor: Cristina Roşca

18.01.2021, 07:30 745

Danone, Albalact, FrieslandCam­pi­na, Covalact şi Fabrica de Lapte Braşov (Olympus) sunt cei mai puternici jucători de pe piaţa de iaurt, lapte bătut şi alte specialităţi similare (ayran, sana sau kefir), piaţă evaluată la peste 1 mld. lei, potrivit datelor Euromonitor.

Toate cele cinci companii sunt deţinute acum de giganţi străini deşi la un moment dat au fost - cel puţin unele dintre ele - firme locale. Spre exemplu, Albalact şi Covalact sunt acum deţinute de francezii de la Lactalis care le-au cumpărat de la acţionari locali.

„Deşi sunt deţinute de grupuri internaţionale, aceste companii deţin facilităţi de producţie în România.“

Totodată, unele dintre cele mai puternice mărci deţinute de aceşti giganţi sunt locale, este vorba de Zuzu (Lactalis - Albalact), Napolact (Fries­landCam­pina) sau Covalact de Ţară (Covalact - Lactalis).

În industria de lactate şi în general în industria alimentară jucătorii au fabrici în ţara respectivă, fiind vorba de produse cu termen scurt de vala­bilitate. Totuşi, numărul de fabrici de lactate este în scădere în ultimii ani dat fiind că unii jucători cum este Lac­ta­lis îşi comasează producţia în anumite unităţi de producţie.

Gigantul a venit pe piaţa lac­tatelor acum 12 ani prin preluarea fir­mei Dorna Lactate, operând apoi alte două preluări, Albalact şi Covalact, achiziţii ce i-au asigurat poziţia de lider incontestabil.

Pe segmentul de iaurt şi alte produse acre însă, Danone este lider, potrivit Euromonitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO