Companii

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, principalul indicator pentru consumul privat, bifează un avans de 12,4% la opt luni din 2021. În august, consumul s-a majorat cu 11,1% an/an

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, principalul...

Autor: Cristina Bellu

06.10.2021, 09:18 118

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, principalul barometru pentru consumul privat, a marcat în primele opt luni din 2021 o creştere de 12,4% ca serie brută, faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare cu 18,7%, la vânzările de carburanţi cu 13% şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 5,6%, arată datele transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna august, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a înregistrat o creştere cu 11,1%, serie brută, comparativ cu luna august 2020, pe fondul creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (plus 15,1%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (plus 8,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 8,1%).

(Sursa: INS)

Raportat de luna iulie 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în august cu 1,0%, serie brută, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (plus 2,2%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 1,6%).

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,1%.

“Volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a evoluat la un ritm superior componentei structurale pentru a cincea lună la rând în august, evoluţie care confirmăintrarea într-un nou ciclu economic”, notează într-o analiză Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Potrivit scenariului macroeconomic central BT consumul privat s-ar putea majora cu dinamici anuale de 6,4% în 2021, 4,4% în 2022, respectiv 3,6% în 2023.

Perspectiva este susţinută de intrarea economiei într-un nou ciclu (post-pandemie), aspect reflectat de dinamica investiţiilor productive şipremisele favorabile pentru
convergenţa veniturilor populaţiei spre media europeană şi nivelul redus al costurilor reale de finanţare(costurile nominale ajustare cu inflaţia)”, spune Andrei Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO