Companii

Cifra de afaceri de 10,2 milioane dolari la hotelul Crowne Plaza

20.01.2005, 00:00 66

Hotelul Crowne Plaza a inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri de 10,2 milioane de dolari (7,8 mil. euro), cu 21% mai mult decit in 2003, in timp ce gradul de ocupare a atins cel mai ridicat nivel de la deschiderea unitatii, respectiv 70%.
"Afacerile au mers excelent anul trecut, industria hoteliera in ansamblu inregistrind o evolutie ascendenta. Pentru 2005 mizam pe o majorare de 5% a incasarilor, datorita situatiei economice bune din Romania, a cresterii numarului de investitori, precum si a celui de turisti straini", a declarat directorul general al hotelului, Franz Rattenstetter.
Investitiile realizate s-au ridicat anul trecut la 450.000 de dolari, suma folosita pentru modernizarea holului, a restaurantului si a barului, precum si a unei parti a camerelor. Planurile pentru 2005 prevad investitii de circa un milion de dolari pentru modernizarea bucatariei si amenajarea unei gradini de iarna.
"Strategia pentru anul in curs prevede cresterea standardului de calitate pentru care e cunoscut hotelul si mentinerea unei cote de piata adecvate", a mai spus Rattenstetter.
Principalele hoteluri de cinci stele de pe piata capitalei sunt Crowne Plaza, Intercontinental, Marriott Grand Hotel, Athenee Palace Hilton Hotel Howard Johnson.
Circa 90% din clientii hotelului au fost straini, provenind din Europa, Statele Unite ale Americii, Asia si Orientul Mijlociu.
Hotelul Crowne Plaza a fost deschis in aprilie 1998, dupa ce omul de afaceri George Copos, actionar majoritar al grupului de firme ANA, a preluat hotelul Flora si a incheiat un contract de management cu grupul britanic InterContinental Hotels. Lucrarile de modernizare ale unitatii din Bucuresti au necesitat investitii de aproximativ 10 milioane de dolari.
Reteaua Crowne Plaza face parte din compania InterContinental Hotels, care detine, opereaza sau inchiriaza peste 3.500 de hoteluri in aproape 100 de tari.
Compania Ana Hotels include sase hoteluri, dintre care Crowne Plaza este singurul din Bucuresti. Celelalte hoteluri din detinute de companie sunt Sportul, Poiana si Bradul din statiunea monrtana Poiana Brasov, precum si Europa si Astoria din Eforie Nord.
Cele sase hoteluri care fac parte din Ana Hotels au in total in total 683 de camere: 164 in Bucuresti, 321 pe litoral si 197 la munte. Numarul total de angajati ai companiei hoteliere se apropie de 700 de persoane.
George Copos a fost desemnat la inceputul acestui an vicepremier in cabinetul Tariceanu, el fiind cel mai bogat membru din Guvern, cu avere de peste 180 de milioane de dolari.
Inainte de a fi ales membru al Guvernului, omul de afaceri a spus ca vizeaza achizitia si altor hoteluri de cinci stele in Bucuresti.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO