Companii

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: Fără gazul din Marea Neagră, nu putem vorbi de independenţa energetică a României, iar fără lege nu putem vorbi de gaz. România riscă să ajungă la importuri de 50% din consum

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: Creşterea producţiei proprii de gaze va sprijini, de asemenea, eforturile de decarbonizare ale ţării, dat fiind că gazul poate înlocui cărbunele în generarea de energie electrică şi poate permite integrarea capacităţilor de energie din surse regenerabile.

Autor: Roxana Petrescu

09.12.2021, 10:30 296

♦ OMV Petrom spune că decizia finală de investiţii în blocul Neptun Deep, acolo unde sunt concentrate cele mai mari rezerve de gaze din Marea Neagră, ar putea fi luată anul viitor, producţia urmând a începe în 2026-2027 ♦ Fără schimbarea legii offshore însă, gazul va rămâne blocat, România urmând să ajungă la importuri de 50% din consum în următoarea decadă.

„Fără Neptun Deep nu putem vorbi de independenţă energetică pentru România şi fără lege nu putem vorbi de Neptun Deep. Fără ga­zul din Marea Neagră, România va ajunge la importuri de 50% din con­sum până în 2030“, a decla­rat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în cadrul unui eveniment în care compania şi-a pre­zentat strategia pentru anul 2030.

Potrivit in­for­ma­ţiilor pu­blice, zona economică ro­mânească a Mării Negre ar avea re­zer­ve de 200 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar putea acoperi consumul naţional pentru următorii 20 de ani. Consumul aproximativ de gaze al României este de circa 10 miliarde de metri cubi. Din această pungă de gaze, circa 100 de miliarde de metri cubi sunt în blo­cul Neptun Deep, gestio­nat acum de OMV Petrom şi de Romgaz, după ce compania de stat a ajuns la un acord cu americanii de la ExxonMobil pentru preluarea participaţiei de 50% pe care aceştia o aveau în proiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO