Companii

Chinezii nu sunt întotdeauna cei mai buni investitori: Thomas Cook, cea mai veche agenţie de turism din lume, s-a prăbuşit luni sub greutatea unui munte de datorii, distrugând vacanţele a sute de mii de turişti. Conglomeratul chinez Fosun este cel mai mare acţionar

Chinezii nu sunt întotdeauna cei mai buni investitori:...

Autor: Ştefan Stan

23.09.2019, 09:34 11986

Thomas Cook, cea mai veche agentie de turism din lume, cu o istorie de 178 de ani, a intrat în faliment, sute de mii de turişti trezindu-se zilele acestea cu vacanţele distruse. 

Viitorul a 21.000 de angajaţi ai agenţiei rămâne incert, potrivit The Guardian. Falimentul Thomas Cook a dat startul celui mai mare proces de reptriere pe timp de pace din istoria moderna a Marii Britanii.

Grupul britanic trebuia să găsească 200 milioane de lire pentru a-şi mulţumi creditorii. „Discuţiile în vederea unui acord privind recapitalizarea şi reorganizarea companiei continuă între companie şi o serie de părţi interesate”, a declarat Thomas Cook săptămâna trecută.

În urmă cu trei săptămâni, compania îşi asigurase un pachet de salvare, de 900 milioane lire, fonduri acoperite în mare parte de grupul chinez Fosun, dar şi de bănci şi fonduri de investiţii. Finanţarea ar fi şters împrumurile de 1,7 miliarde lire contractate de Thomas Cook şi se treacă peste perioada de iarnă, când numărul de rezervări scade.

Dar lucrurile s-au înrăutăţit dramatic în momentul în care o serie de bănci, printre care RBS, au cerut Thomas Cook să găsească încă 200 de milioane de lire, înainte ca programul de restructurare să meargă înainte. 

Thomas Cook a şi respins planul de salvare al conglomeratului chinez Fosun International, prin care acesta se angaja să injecteze 450 de milioane de lire sterline, prin subsidiara Fosun Tourism Group, listată în Hong Kong, în schimbul unei participaţii majoritare din business-ul de tururi şi o participaţie minoritară din linia aeriană. Fosun deja deţine o participaţie de 18,1% în Thomas Cook Group, ceea ce face din conglomeratul chinez cel mai mare acţionar al firmei aflată în dificultate. 

Autoritatea de aviaţie a anunţat luni, la ora 2 dimineaţa, că cea mai veche companie de vacanţă din lume a intrat în administrare specială şi că toate zborurile şi rezervările au fost anulate.

Falimentul brusc al Thomas Cook a dus la declanşarea celei mai mari operaţiuni de repatriere, până pe 6 octombrie. Măsura ar putea costa circa 150 de milioane de lire, urmând să fie folosite avioanele British Airways şi easyJet, pentru a aduce înapoi acasă 150.000 de persoane.

Grupul britanic, fondat de Thomas Cook în anii 1840, are peste 20 de milioane de turişti şi 25 000 de agenţi de turism în 17 ţări, având propriile publicaţii turistice, cât şi compania aeriană Thomas Cook Airlines

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO