Companii

Chinezii cumpără Pirelli şi ajung să aibă trei afaceri de peste 150 mil. € pe piaţa locală

Autor: Gabriel Razi, Luiza Chiroiu

24.03.2015, 08:16 1588

Companiile din China controlează deja producătorul şi procesatorul de carne de porc Smithfield şi comerciantul de materii prime agricole Nidera.

Producătorul italian de anve­lope Pirelli va ajunge în portofoliul com­paniei chineze de stat China National Chemical într-o tranzacţie complexă evaluată la 7,1 miliarde de euro, aceasta fiind una dintre cele mai spec­taculoase preluări făcute de o com­panie deţinută de guvernul de la Beijing în ultimii ani, potrivit Bloom­berg.

Pirelli este al cincilea cel mai mare pro­ducător de anvelope la nivel mon­dial şi are potenţialul de a-şi dubla pro­ducţia după integrarea cu operaţiunile noului proprietar din China.

Achiziţia făcută de compania de stat vine în contextul în care guvernul statului asiatic a declanşat o campanie de achiziţii şi fuziuni la nivel mondial pen­tru a-şi extinde prezenţa în sec­toare de interes strategic. Chinezii pun astfel la lucru fondurile din rezerva de 4.000 de miliarde de dolari, cea mai mare din lume.

Astfel, prin trei achiziţii la nivel internaţional făcute într-un interval de numai un an şi jumătate, companiile chi­nezeşti au luat poziţii de forţă în in­dus­tria auto locală, zootehnie şi co­mer­ţul cu materii prime agricole. Înainte de aceste preluări, capitalul chinezesc nu era o prezenţă de prim-plan în economie cu fluxuri mai active în co­merţ şi operaţiuni de import-export.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO