Companii

Chiflele McDonald’s din Germania, produse la Cernica

Chiflele McDonald’s din Germania, produse la Cernica

Autor: Gabriel Razi

30.01.2012, 19:10 3238

Titan, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de panificaţie, şi-a bugetat pentru anul fiscal 2012 afaceri de 331,6 milioane de lei (79 milioane de euro), în scădere cu 5% faţă perioada similară anterioară.

Bugetul pentru acest an fiscal (septembrie 2011-octombrie 2012) este surprinzător, în condiţiile în care producătorul a încheiat perioada similară anterioară cu un rulaj cu aproape 50% mai mare decât cel din 2010. Cum se explică însă scăderea bugetată din acest an.

"Cifra de afaceri se bazează în cea mai mare parte pe preţul materiilor prime, iar cum acestea sunt în scădere în 2012, rezultă că nu vorbim de o scădere în volum, din contră, predicţia noastră este de creştere cu 5% în volum, ci doar de o reducere a cifrei de afaceri, o urmare firească a scăderii preţului materiilor prime", spune Stephanos Krommydas, director general al Titan S.A..

Compania se aşteaptă astfel să încaseze şi profit în creştere în acest an, în ton cu cifra de afaceri. "Datorită creşterii volumului cu aproximativ 5%, conform aprecierilor noastre şi profitabilitatea va fi în creştere în 2012." Producătorul a înregistrat anul trecut o creştere de aproape cinci ori a profitului net la 8,2 milioane de lei (1,9 mil. euro), potrivit unui raport transmis BVB.

Titan S.A şi-a diversificat producţia în ultima perioadă, astfel că în 2011 producătorul a încheiat primul an în care a livrat chifle pentru reţeaua de fast-food McDonald's, veniturile din acest contract cifrându-se la 5 milioane de euro.

În ultimele luni ale anului trecut oficialii companiei au anunţat şi că Titan S.A. va deveni furnizor european pentru reţeaua americană de fast-food, dar şi că se poartă negocieri pentru livrări şi pe alte pieţe în afară de România, Bulgaria, Macedonia şi Grecia. "În prezent focusul nostru este exportul în Germania şi în ţările balcanice", spune Krommydas.

Chiflele livrate către McDonald's sunt produse într-o unitate din localitatea Cernica, din apropierea Bucureştiului, în care producătorul a investit 16 milioane de euro. Capacitatea de producţie se ridică la 275 de milioane de chifle pe an.

Mai mult, compania intenţionează să investească 1,2 milioane de euro pentru extinderea reţelei proprii de retail cu şapte noi unităţi în Bucureşti, acesta fiind şi principalul proiect de investiţii al companiei pentru acest an. Titan S.A deţine 45 de magazine sub brandul Belforno Fresh, încasările din magazine acoperind aproximativ 13% din încasările anuale ale producătorului, potrivit unor informaţii anterioare. Compania nu intenţionează însă să facă angajări în acest an, însă oficialii companiei nu iau în considerare nici restructurări la nivel de personal.

"Suntem concentraţi pe menţinerea productivităţii companiei, dar mai ales pe oameni, pe motivarea acestora. Aşa cum se prezintă lucrurile în acest moment, precum şi bugetul pre vizionat, suntem «în schemă», deci nu se impun nici angajări şi nici disponibilizări." Producătorul are 860 de angajaţi.

Titan S.A., companie controlată de LLI Euromills, subsidiară a grupului austriac Raiffeisen, se luptă pe piaţa internă cu producători precum Boromir, Velpitar, Dobrogea sau Pambac Bacău.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO