Companii

Chevron, gigantul american al gazelor de şist, a acceptat desecretizarea contractelor din România

Chevron, gigantul american al gazelor de şist, a acceptat desecretizarea contractelor din România

Autor: Alexandru Moise - Mediafax

26.04.2012, 10:31 673

Compania americană Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din România, acestea urmând să fie publicate joi, 26 aprilie, pe site-ul Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM), a anunţat, la Varşovia, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

El a precizat că Chevron a transmis miercuri Executivului acordul pentru desecretizarea documentelor.

Surse oficiale afirmă, totodată, că în documentele care vor fi date publicităţii nu va fi anunţată şi cifra totală a investiţiilor ulterioare asumate de Chevron şi nici datele de contact ale reprezentanţilor companiei.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul ANRM, o scrisoare în care solicită companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea română considerând că nu există elemente care pot fi supuse unui secret de stat.

Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa.

La sfârşitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

La începutul lunii aprilie, Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat într-o emisiune televizată că firma pe care o reprezintă nu are nimic împotrivă pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de şist.

El a spus că iniţiativa de a secretiza clauzele contractuale aparţine statului român şi nu companiei.

La rândul lor, reprezentanţii Guvernului român au arătat că aceste contracte sunt secretizate conform legislaţiei în vigoare, dar că pot fi prezentate public dacă există acordul ambelor părţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO