Companii

CFO-ul Rompetrol: Văd primul trimestru foarte pesimist. Continuăm scăderea costurilor cu încă 100 mil. $

CFO-ul Rompetrol: Văd primul trimestru foarte pesimist. Continuăm scăderea costurilor cu încă 100 mil. $

Autor: Roxana Petrescu

08.01.2012, 12:02 774

KazMunaiGaz (KMG), compania petrolieră de stat din Kazahstan, a preluat în 2007 un pachet de 75% din acţiunile grupului petrolier Rompetrol din mâinile omului de afaceri Dinu Patriciu, participaţie pentru care a plătit 1,6 miliarde de euro, potrivit rapoartelor KMG, pentru ca în 2009 să cumpere şi restul acţiunilor.

De la preluare însă şi până acum, kazahii nu au simţit la finalul niciunui an gustul profitului, în primele nouă luni din 2011 pierderile Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului, ajungând la 322,1 mil. lei (76,6 mil. euro). Cu toate acestea, Dmitry Grigoryev, directorul financiar (CFO) al Rompetrol, îşi menţine estimarea pe care a făcut-o în 2011, aceea că anul 2012 va fi cel în care Rompetrol va ajunge pe break-even, dar pentru îndeplinirea acestui obiectiv tăierile de costuri vor continua.

"Am ajuns de la costuri de 860 milioane de dolari la 670-680 milioane de dolari anul trecut, iar anul acesta vom ajunge la 570 mil. dolari. Vom ajunge pe break-even anul acesta, dar numai prin tăieri suplimentare de costuri", a spus Grigoryev. El nu a dorit să ofere detalii despre felul în care vor fi aplicate aceste reduceri de cheltuieli. Grupul Rompetrol are 8.500 de angajaţi.

Schimbări neaşteptate

"S-au schimbat multe lucruri în 2011. Nimeni nu putea vedea criza din zona euro sau cutremurul din Japonia. În ceea ce ne priveşte pe noi, am făcut tot ce trebuia în materie de restructurări, de costuri, de vânzări", a explicat directorul Rompetrol.

Pentru anul care tocmai s-a încheiat Grigoryev spune că rezultatele s-ar putea să fie sub aşteptări, în contextul în care multe lucruri care au afectat evoluţia acestora nu au fost sub controlul managementului companiei.

"Rezultatele s-ar putea să fie puţin sub aşteptări. Nivelul actual de consum se va menţine câţiva ani".

CFO-ul Rompetrol estimează că anul trecut consumul de carburanţi din România s-a redus cu circa 2-4%, ceea ce înseamnă că 2011 a fost deja cel de-al treilea an de recesiune în ceea ce priveşte consumul de benzină şi motorină din piaţa locală.

Pierderi mai mici

Grigoryev spune că afacerile grupului Rompetrol vor ajunge în 2011 la circa 9 mld. dolari, în creştere faţă de nivelul de 6,8 mld. dolari din 2010, când a înregistrat pierderi de 178 mil. dolari.

"În 2011, vom avea pierderi mai mici", a precizat CFO-ul Rompetrol, fără a indica nivelul exact al acestora.

În ceea ce priveşte 2012, el se aşteaptă la un început de an dificil, speranţele de revenire îndreptându-se cu precădere spre finalul perioadei.

"Primul trimestru din 2012 îl văd foarte pesimist. Sperăm să ne ajute al doilea şi al treilea trimestru pe partea de rezultate", a mai precizat Grigoryev.

Cu ochii spre Turcia

În al treilea trimestru din 2012 capacitatea rafinăriei Petromidia, singura unitate de rafinare din România localizată la malul mării, va fi mărită la 5 mil. tone, acesta fiind cel mai mare proiect de investiţii derulat de kazahi la Rompetrol.

Odată cu extinderea rafinăriei, atenţia lor se va concentra pe identificarea unor rute de export, în contextul în care piaţa locală nu promite evoluţii surprinzătoare în viitorul apropiat.

"Ucraina şi Turcia vor fi pieţe de export cheie", a mai precizat Grigoryev.

Piaţa din Turcia a fost deja abordată de Rompetrol prin deschiderea unei reprezentanţe în cursul anului trecut, aceasta fiind una dintre cele mai atractive pieţe pentru orice business datorită populaţiei tinere şi numeroase, dar şi pe fondul creşterii economice foarte mari.

În al treilea trimestru al anului trecut Turcia a înregistrat o creştere economică de 8,2%, a doua ca mărime dupăChina, iar în primele nouă luni 9,6%.

Finalizări de proiecte

În ceea ce priveşte consumul de carburanţi, dacă de exemplu la nivelul României cererea ar urma să crească cu 9% până în 2020, în Turcia este estimată o creştere de 21%.

Piaţa europeană ar urma să înregistreze o contracţie de 8% până în 2020, potrivit unor calcule realizate de OMV, proprietarul Petrom, cel mai important rival al Rompetrol pe piaţa locală.

Dincolo de extinderea capacităţii de rafinare de la Petromidia, în martie kazahii vor finaliza şi investiţiile pe partea de petrochimie şi retehnologizările de la rafinăria Vega, a doua unitate de rafinare pe care o au în portofoliu în România.

Totodată, Rompetrol a continuat să-şi extindă reţeaua de benzinării în ţări precumMoldova,GeorgiasauBulgaria, România rămânând în continuare cea mai importantă piaţă din portofoliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO