Companii

CFA România: Încrederea analiştilor financiari în economia locală a crescut

CFA România: Încrederea analiştilor financiari în economia locală a crescut

Autor: Bogdan Alecu

10.08.2011, 00:00 443

Indicii de încredere macroeconomică, al condiţiilor curente şicel al aşteptărilor au crescut în luna iulie după un declin îniunie, potrivit Asociaţiei Profesioniştilor din România CharteredFinancial Analyst (CFA) România, dar care vor reveni pe un trenddescendent datorită scăderilor înregistrate atât la bursa de laBucureşti, cât şi în SUA sau Europa de Vest.

"Având în vedere evoluţiile la nivel global din prima săptămânăa lunii august, este de aşteptat ca indicatorul de încredere săscadă în august şi probabil şi în septembrie. Această scădere vaproveni în special din componenta de anticipaţii a indicelui", aspus Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România, care deţine şifuncţia de Senior FX Options Dealer la ING Bank.

Indicatorul de încredere marcoreconomică doreşte să cuantificeanticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitateaeconomică în România pentru următorul an. Pe baza întrebărilornecesare pentru calculul indicatorului de încredere, sondajulevaluează şi anticipaţiile pentru următorul an, pentru ratainflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicelebursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţulpetrolului.

"Componenta de anticipaţii va fi influenţată de evoluţia BVB,situaţia din SUA şi din zona euro. Aceasta este estimată pe baza apatru factori - condiţiile de afaceri, piaţa muncii, venitulpersonal şi averea personală. Dacă evoluţia BVB va afecta doarcomponente de avere personală, situaţia din SUA şi zona euro arepotenţial să afecteze toate cele patru componente ale indicatoruluide anticipaţii", a spus Adrian Codîrlaşu.

Pentru exerciţiul din iulie 2011 valoarea indicatorului deîncredere macroeconomică a fost de 60,5. Pentru lunile iunie şi maivalorile înregistrate au fost de 52,6 şi respectiv 54,3, conformCFA România. Indicatorul condiţiilor curente a avut un nivel de 45de puncte în iunie, faţă de 34,3 în iunie şi 35 în mai, în timp ceindicatorul aşteptărilor a înregistrat un nivel de 68,3 în iulie,faţă de 61,8 în iunie şi 64 în mai.

Cel mai relevant indice dintre cei trei este cel de încrederemacroeconomică. El este compus din indicatorul de condiţii curente,care are pondere de 33% şi cel de anticipaţii, cu 67%.

Toţi cei trei indicatori iau valori cuprinse între 0, caresemnifică lipsa încrederii şi 100 - încredere totală în evoluţiaeconomiei româneşti. Ca urmare, demarcaţia între încredere şineîncredere în economie este valoarea de 50. Cum indicatorulcondiţiilor curente are valori mai mici de 50, practic analiştiifinanciari consideră condiţiile actuale ca adverse. În schimb,indicatorul de anticipaţii are valori mai mari de 50, ceea ceechivalează cu anticipaţii ale analiştilor financiari deîmbunătăţire a situaţiei macroeconomice în următoarele 12 luni.

Cu aproape o oră înainte de închiderea tranzacţiilor la Bursa deValori Bucureşti, indicele BET şi-a redus pierderea la 2,6% după cea căzut cu peste 10 procente în prima parte a şedinţei. În acelaşitimp, indicele BET-FI, al SIF-urilor, a scăzut cu 5,8%. La niveleuropean primele semnale pozitive pe marile burse au apărut ieri înjurul orei 14.00 a României, Franţa, Marea Britanie şi Spaniarevenind pe creştere, în timp ce pieţele nordice, centrale şiest-europene rămânând în sfera scăderilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO