Companii

CEZ: Dupa calculele noastre, proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda nu ar fi trebuit sa coste dublu, ci cu 20% mai mult

CEZ: Dupa calculele noastre, proiectul reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda nu ar fi trebuit sa coste dublu, ci cu 20% mai mult

Doru Voicu, business development manager, CEZ Romania: Dupa calculele noastre, pretul proiectului (reactoarele nucleare 3 si 4) ar fi putut avea o crestere de 20%, dar valoarea de 4 miliarde de euro este foarte mare. Oricum, in acest moment nu intelege nimeni nimic din aceste schimbari. Cred ca vom asista oricum la un an de amanari fata de proiectul initial.

04.07.2008, 22:19 16

In afara de proiectul celor de la Continental Wind Partners (CWP), cehii mai au discutii pentru alti 150 MW in energie eoliana. Proiectul eolian pe care fondul de investitii CWP il realizeaza in zona Dobrogei are deocamdata o capacitate instalata de aproximativ 347 MW, dar exista posibilitatea de a-l extinde si de a-l aduce pana la 600 MW (adica aproape cat are un reactor al centralei nucleare de la Cernavoda).
In cursa pentru acest proiect au fost initial sase companii si anume CEZ (Cehia), Enel (Italia), Iberdrola (Spania), E.ON (Germania), GdF (Franta) si Petrom, dupa care Enel si Iberdrola au renuntat. Valoarea proiectului este de peste 60 de milioane de euro.
"Cred ca vom termina cu bine negocierile cu cei de la Continental Wind Partners. Intr-o saptamana s-ar putea sa avem rezultatele, dar din discutiile noastre cu ei, avem cea mai buna oferta. Oricum, exista si alte proiecte pe care le investigam care cumuleaza aproximativ 150 MW", spune Doru Voicu, business development manager in cadrul CEZ Romania.
Intentia celor de la CEZ pe partea de energie regenerabila este aceea de a-si acoperi necesarul de certificate verzi prin intermediul productiei proprii. Fiecare furnizor de energie electrica este obligat sa aiba un anumit procentaj obtinut din resurse regenerabile in energia totala pe care o livreaza clientilor sai.
De exemplu, anul acesta furnizorii trebuie sa aiba o cota de 5,28% din energia livrata provenita din surse regenerabile. Anul viitor ponderea va urca la 6,78%, iar in 2010 va fi de 8,3%.
"Proiectul CWP are o capacitate de 347 MW care poate fi extinsa pana la 600 MW, investitia in fiecare MW instalat fiind de aproximativ 1,3 milioane de euro. Acesta este cel mai mare proiect eolian la nivel european. Anul viitor ar putea incepe instalarea propriu-zisa a turbinelor si tot atunci vom avea primul MWh produs. Aici cred ca se vor opri investitiile in regenerabile, pentru ca scopul nostru este acela de a ne asigura necesarul de certificate verzi din productia proprie", explica Voicu.
Un alt proiect major in care sunt implicati cei de la CEZ impreuna cu Enel, RWE (Germania), Electrabel (Belgia), Iberdrola, ArcelorMittal Romania alaturi de Nuclearelectrica este dezvoltarea reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda.
Proiectul este deocamdata blocat dupa ce statul a decis dupa aproape noua luni de negocieri cu investitorii interesati ca vrea un pachet de 51% din compania de proiect dupa ce initial dorea doar 20%, iar valoarea proiectului s-a dublat, de la 2,2 miliarde de euro ajungand la 4 miliarde de euro.
In ciuda acestor modificari majore, investitorii raman in continuare interesati, tinand cont de importanta strategica a proiectului.
"Dupa ce vor incepe discutiile oficiale, vom sti daca mergem mai departe sau nu cu proiectul reactoarelor 3 si 4. Este greu de spus de acum ce decizie va fi luata pentru ca in orice negociere exista anumite lucruri care se pot dovedi deal-breakeri sau pot fi anumite lucruri care ne atrag in continuare. In acest moment ne dorim cat mai mult din acest proiect", spune Voicu.
Marea nedumerire de partea investitorilor este dublarea costurilor pentru proiect. Reprezentantii Nuclearelectrica spun ca scumpirea otelului, criza de echipamente, dar si cresterea costurilor cu forta de munca sunt principalele motive care au fundamentat aceasta noua evaluare.
"Dupa calculele noastre, pretul proiectului ar fi putut avea o crestere de 20%, dar valoarea de 4 miliarde de euro este foarte mare. Daca cifra ar fi inclus si proiectul Tarnita (statia de pompare de la Tarnita-Lapustesti), atunci cifra aceasta ar fi avut o explicatie. Oricum, in acest moment nu intelege nimeni nimic din aceste schimbari. Asteptam sa ni se explice care este strategia statului in acest proiect, dar cred ca vom asista oricum la un an de amanari fata de proiectul initial", este de parere Voicu.
Potrivit calendarului initial, constructia celor doua reactoare urma sa inceapa anul viitor si avea ca termen de finalizare anul 2015.
Dupa prima runda de negocieri, statul urma sa detina prin intermediul Nuclearelectrica 20% din proiect, Enel, Electrabel, RWE si CEZ cate 15%, iar Iberdrola si ArcelorMittal Romania cate 10%. Acum, noua runda de negocieri ar putea dura pana la 120 de zile, adica aproape pana la sfarsitul anului.
Un alt proiect in care grupul CEZ este implicat vizeaza procesul de privatizare a termocentralelor Galati si Borzesti, ambele aflate in portofoliul Termoelectrica.
"Acum suntem angrenati in licitatiile de la termocentralele Galati si Borzesti. Ne-am gandit la realizarea unui parteneriat cu unul dintre investitorii care participa la acest proces, dar acum nu se poate. Cand se va anunta castigatorul, vom discuta cu Termoelectrica si vom vedea cat de oportuna ar fi o astfel de asociere", spune reprezentantul CEZ Romania.
Pana acum doar una din cele patru termocentrale detinute de Termoelectrica a fost privatizata, Enel si E.ON semnand un memorandum de intelegere pentru constructia unui grup nou de 800 MW la termocentrala de la Braila. Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a declarat ca luna aceasta vor fi incheiate toate parteneriatele pentru termocentralele Galati, Borzesti si Doicesti.
CEZ spune ca nu este interesat acum si de preluarea unui furnizor de gaze naturale prin intermediul caruia ar putea livra o oferta completa de utilitati clientilor sai. Cu toate acestea, exista un scenariu in care un furnizor de gaze naturale s-ar potrivi planurilor CEZ pe piata locala.
"Nu este o prioritate pentru noi achizitia unui furnizor de gaze in scopul comercializarii, dar ne-ar interesa o alianta cu un furnizor pentru partea de productie. Oricum, de abia dupa ce vom aborda toate oportunitatile, ne vom gandi la un greenfield", a precizat Voicu. Pe termen lung, obiectivul companiei este acela de a produce intreaga energie pe care o comercializeaza, adica aproximativ 4 TWh.
Anul trecut, CEZ a inregistrat pe piata locala afaceri de 416,1 milioane de euro, in crestere cu 11% comparativ cu rezultatul inregistrat in 2006. Profitul net al companiei a ajuns la 40,2 milioane de euro, in crestere cu aproape 50% fata de 2006 cand a obtinut un castig net de 27 de milioane de euro. Compania are 3.246 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO