Companii

Ceramica Iasi, plus 10% la vanzarile de tigle

22.04.2009, 19:36 53

Vanzarile de caramizi de la depozite catre clientii finali au scazut cu circa 20% in primul trimestru al acestui an, in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, pe fondul amanarii proiectelor imobiliare de catre dezvoltatori, potrivit datelor furnizate de Ceramica Iasi, unul dintre principalii producatori de caramizi de pe piata.
"Este foarte posibil ca 2009 sa fi inceput cu achizitii de materiale pentru finalizarea lucrarilor incepute in anul anterior. Este de asemenea posibil ca aceia care aveau valuta sa fi profitat de cursul de schimb si sa fi investit banii in materiale de constructii, profitand de pretul redus al acestora si fara a avea intentia de a construi in viitorul apropiat", a declarat Iulian Mangalagiu, directorul general al Ceramica Iasi, companie detinuta de fondul de investitii american Advent International.
Piata de caramizi si-ar putea reveni din scadere abia spre sfarsitul anului 2009, inceputul anului 2010, pentru ca pana in prezent nu au aparut mecanisme care sa asigure finantarea sectorului imobiliar. "Din cauza multitudinii factorilor care pot influenta evolutia sectorului constructiilor rezidentiale in perioada care urmeaza, ne putem imagina scenarii variate, de la o scadere a pietei cu 20% (in primul trimestru) pana la o scadere cu 50% a acestei piete per total an."
Ceramica Iasi, care produce caramizi si tigle ceramice, a inregistrat in primul trimestru o crestere de 10% a vanzarilor de tigle comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul extinderii retelei de distributie, fara a preciza si evolutia vanzarilor de caramizi.
"Din analiza numarului de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale eliberate in primele doua luni ale lui 2009, in comparatie cu perioada similara a lui 2008, se observa scaderea cu 35% a suprafetei utile pentru care aceste autorizatii au fost emise, chiar daca numarul acestora este cu numai 5% mai mic. Aceasta diferenta provine din scaderea ponderii marilor proiecte si reflecta reducerea accesului la finantare a dezvoltatorilor imobiliari", afirma Mangalagiu.
Compania, listata pe piata RASDAQ, nu a facut inca publice rezultatele financiare pe 2008, insa in primele noua luni a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri cu 13%, pana la 54,4 mil. lei (14,7 mil. euro), in timp ce profitul net a scazut cu 22%, pana la 9,2 mil. lei.
Piata de caramizi a crescut anul trecut cu 15% in volum si cu doar 5% in valoare, pana la circa 190-210 mil. euro, din cauza scaderii preturilor in a doua parte a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO