Companii

CEN Turceni vede afaceri in stagnare si profit la jumatate

CEN Turceni vede afaceri in stagnare si profit la jumatate
08.02.2010, 23:08 40

Complexul Energetic Turceni, una dintre cele mai importanteunitati de productie de energie aflata in portofoliul statului,estimeaza o stagnare a cifrei de afaceri pentru anul acesta lanivelul din 2009, ca urmare a crizei financiare care a dus larestrangerea activitatii in cadrul mai multor consumatori deenergie.

Astfel, unitatea estimeaza afaceri de 1,125 mld. lei (266 demilioane de euro) in 2010, cu doar 0,4% mai mari comparativ curezultatul din 2009.

"Complexul Energetic Turceni a inregistrat anul trecut o cifrade afaceri de 1,119 lei (265 mil. euro) si un profit net de 16 mil.lei (3,8 mil. euro). Pentru anul 2010 conducerea societatii aestimat o cifra de afaceri de 1, 125 mld. lei (266 mil. euro) simizeaza pe un profit de cel putin 6,65 mil. lei (1,6 mil. euro).Profitul net estimat, mai mic decat cel de anul trecut, sedatoreaza investitiilor majore care se vor derula pe parcursul maimultor ani si care vor fi finantate si din resurse proprii", spunreprezentantii CEN Turceni.

Cerere in scadere

Rezultatele obtinute de companie anul trecut sunt la randul lormai mici comparativ cu cele raportate in 2008, cand afacerileunitatii au ajuns la circa 348 mil. euro, iar profitul netinregistrat a fost de 5,4 mil. euro.

Anul trecut, majoritatea producatorilor de energie au fostconfruntati cu o reducere a cererii din partea clientilor pe fondulreducerii activitatii din mai multe sectoare industriale.

Astfel, in 2009, consumul de energie la nivel national a fost cu8,3% mai mic comparativ cu cel din 2008, estimarile pentru anulacesta indicand o crestere de pana la 3% fata de anul trecut.

Reprezentantii companiei cred ca efectele crizei vor fi vizibilesi in 2010, aceasta fiind o explicatie pentru estimarile modesteale CEN Turceni privind evolutia rezultatelor pentru anul incurs.

"Restrangerea activitatii multor consumatori traditionali deenergie, mai ales in lunile cu temperaturi scazute, precum siefectele crizei financiare au dus la estimari modeste pentru acestan. Revigorarea economica precum si crearea companiei "Electra"speram sa ne aduca o crestere a productiei peste nivelul estimat",mai spun reprezentantii companiei.

La jumatatea acestui an, cele doua companii energetice gigant,Electra, din care va face parte si CEN Turceni, si Energetica, artrebui sa fie functionale, potrivit estimarilor lansate deoficialii Ministerului Economiei.

Reorganizarea sistemului energetic

Reorganizarea sistemului de energetic national prin regrupareacelor mai importati producatori de energie in doua companii uriaseeste un plan care a iscat mai multe controverse printrespecialisti.

Astfel, in timp ce unii sustin ca de fapt prin aceasta masuravor fi mutate in mod netransparent fonduri din zona profitabila aenergiei reprezentata de productia hidro si nucleara pentru aacoperi gaurile din zone ca mineritul, altii spun ca de fapt faraaceasta reorganizare, care ar putea atrage resurse importante definantare, Romania risca sa treaca pe termen lung de la statutul deexportator de energie la cel de importator.

Indiferent de tabara in care se afla, cea mai mare temere aspecialistilor este cea legata de modul in care vor fi administratiacesti colosi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO