Companii

Cele mai valoroase portofolii. Zece companii care au în ogradă 40 de branduri româneşti sunt evaluate la 700 milioane euro

Cele mai valoroase portofolii. Zece companii care au în...

Autor: Cristina Roşca

23.06.2020, 07:00 1160

Podiumul companiilor cu cele mai valoroase portofolii de branduri româneşti este ocupat de Ursus (cu mărcile Ursus, Timişoreana), Altex şi Heineken (Ciuc şi Neumarkt).

Zece companii locale, care au în portofolii un total de 40 de branduri româneşti, sunt evaluate la un pas de 700 mil. euro, în urcare cu 4,8% faţă de 2019, arată cel mai recent raport al Brand Finance, firmă independentă globală de evaluare de brand.

„Cele 10 portofolii prezentate cuprind peste 40 de bran­duri locale cunoscute, dintre care cele mai valoroase sunt deja incluse în clasamentul individual. Cele 10 por­tofolii de top sunt practic neschimbate din 2017, timp în care niciun competitor nou nu a crescut suficient de mult pentru a-şi face loc în clasament“, arată analiştii de la Brand Finance.

Podiumul companiilor cu cele mai valoroase portofolii de branduri româneşti este ocupat de Ursus (cu mărcile Ursus, Timişoreana), Altex (Altex şi Media Galaxy) şi Heineken (Ciuc şi Neumarkt). Topul este dominat de firme active în domeniul bunurilor de larg consum, mai exact producţie de bere, ape minerale, lactate sau cosmetice.

Aceasta este de altfel piaţa cu cele mai multe mărci locale, mărci creionate în capitalism sau care au rezistat trecerii timpului şi schimbărilor de regim. Singura excepţie e retailerul electroIT Altex .

În clasament există 5 companii care sunt în continuare antreprenoriale româneşti şi 5 deţinute de giganţi străini. Brandurile româneşti ar putea reprezenta un atu pentru o companie în această perioadă marcată de pandemia de Covid-19 în contextul în care consumatorii caută să susţină businessul local. Mai mult, se discută tot mai des de o inversare a globalizării, fapt ce ar putea face ca producţia locală să fie tot mai vizibilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO