Companii

Cele mai mari temeri ale pieţei imobiliare: Ce vine de pe plan extern, instabilitatea din România (curs, dobânzi, salarii, schimbări fiscale peste noapte) şi infrastructura

Jucătorii din piaţa imobiliară rămân optimişti în 2019 şi văd ameninţarea unei crize ca pe o oportunitate: „În vremuri de criză, unii plâng şi alţii vând batiste“.

Jucătorii din piaţa imobiliară rămân optimişti în 2019 şi văd ameninţarea unei crize ca pe o oportunitate: „În vremuri de criză, unii plâng şi alţii vând batiste“.

Autor: Răzvan Botea

22.03.2019, 18:10 1609

Jucătorii din piaţa imobiliară din România rămân optimişti în 2019, în ciuda încetinirii pieţei, spunând că piaţa nu se va confrunta cu o criză, ci în cel mai rău caz cu o corecţie uşoară a anumitor sectoare, cum ar fi cel rezidenţial. Aceştia se aşteaptă în continuare la creşteri ale preţurilor în viitorul apropiat, chiar dacă cererea ar putea să se tempereze sau chiar să stagneze. Printre temerile cele mai mari enunţate de aceştia se numără contextul extern, instabilitatea din România şi infrastructura, au spus reprezentanţii industriei de profil în cadrul Clubului Profesioniştilor din Imobiliare 2019, eveniment organizat de platforma imobiliare.ro.

„Ar putea fi o corecţie de piaţă necesară în anumite sectoare. Preţurile pe rezidenţial sunt în continuare în uşoară creştere, deci cerere există. Sectorul rezidenţial are ca motor creditarea bancară şi dacă aici vor apărea nişte probleme, şi e posibil cu OUG 114 să apară, vor exista probleme mai departe“, a spus în cadrul evenimentului avocatul Alina Iozsa, de la casa de avocatură Hategan Attorneys, din Timişoara.

Preţurile imobilelor vor continua să crească, sunt de părere cei mai mulţi jucători din piaţă. Avansul este determinat de creşterea costurilor, dar şi de tendinţa de convergenţă către zona euro, unde preţurile sunt mai mari. Cu toate acestea, este posibilă o corecţie, ca parte dintr-un ciclu.

„În piaţă sunt foarte mulţi dezvoltatori care nu au făcut o analiză şi sunt blocaţi în tot felul de structuri goale în toată ţara. Se poate câştiga foarte bine din lansarea acestor proiecte, dar nu mai funcţionează ca acum 10 ani: cumpăr pentru că oricum va creşte. Problemele mari în piaţa imobiliară sunt acele tunuri imobiliare. Sunt de părere că pentru proiectele bine realizate şi poziţionate preţurile vor avea o uşoară creştere, iar pentru proiectele cu probleme vor fi scăderi majore“, a spus Dana Ababei, preşedintele Anevar, în cadrul evenimentului.

Cota de TVA de 5% pentru tranzacţiile imobiliare cu valoare mai mică de 450.000 de lei inclusiv la a doua achiziţie este considerată de jucători drept o "gură de oxigen". Cu toate acestea, piaţa susţine că ar avea nevoie de extinderea aplicării cotei TVA de 5% pentru tranzacţii mai mari de 450.000 de lei, în condiţiile în care de cele mai multe ori clienţii la a doua achiziţie doresc un apartament cu 3 camere.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare prezente la eveniment au spus că nu se aşteaptă la o criză, şi chiar dacă aceasta ar veni, pentru ei este o oportunitate: „pe vremuri de criză, unii plâng şi alţii vând batiste“.

„Nu trebuie să ne fie frică de criză, atunci se fac banii cei mai mulţi şi atunci rămân cei mai buni. În anul 2018 avem o creştere de 6,7% a preţului de vânzare. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2016-2017“, a spus Răzvan Caliţă, Coldwell Banker Alpin, în cadrul evenimentului.

 

 

Andreea Comşa, Premier Estate Management

♦ Cu siguranţă simţim cu toţii o încetinire a ritmului de vânzare.

♦ Apartamentele se vând uşor, se închiriază uşor, vorbim de randament brut de 6-7%. Dacă înainte investitorii speculau, acum cumpără pentru a închiria. Piaţa închirierilor pe imobiliare este una foarte bună şi predictibilă.

♦ Trebuie să fim circumspecţi la tot felul de analize, s-a creat o opinie în piaţă cum că vine criza. Noi trebuie să facem ceva, nu să aşteptăm să vină criza.

♦ Cred că preţurile se stabilizează, ştiu că această problemă cu forţa de muncă şi costurile de construcţie este reală, dar altfel cred că preţurile stagnează. Cererea se menţine, mi-e foarte greu să zic dacă va scădea. La salonul imobiliar din Bucureşti au fost foarte mulţi vizitatori şi a fost un sentiment de bucurie. Cred că va fi o piaţă stabilă.

 

Adrian Erimescu, CEO imobiliare.ro

♦ În primii şase ani de imobiliare.ro am venit în fiecare lună în Bucureşti pentru a ne întâlni cu un grup restrâns de câteva zeci de oameni. Aceasta a fost sămânţa, aşa a pornit o comunitate mult mai mare. Acum patru ani am decis că acel grup poate fi mult mai mare, aşa că am introdus formatul pe care îl vedeţi astăzi.

♦ De atunci, Clubul Profesioniştilor în Imobiliare (CPI) adună în fiecare an undeva la 1.500 de profesionişti care se întâlnesc în acest cadru, care schimbă informaţii, se cunosc, capătă încredere unul în celălalt şi la final toată fundaţia asta înseamnă parteneriat între oamenii din piaţă.

♦ Dintre toate ediţiile CPI, ediţia de anul acesta are cea mai mare rată de participare la workshopuri, ceea ce este grozav, pentru că workshopurile sunt un instrument bun de educaţie.

 
 

David Grigorescu, Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România

♦ Opinia mea este că nu poate fi vorba de o criză, mai degrabă de o corecţie, lucru care este normal, să vină şi momente în care se corectează piaţa.

♦ Piaţa din România este uşor influenţabilă. În momentul în care apar schimbări, precum scăderea gradului de îndatorare sau creşterea cursului leu/euro, invariabil, cel puţin pe segmentul rezidenţial, cumpărătorul face în primă fază un pas înapoi, îşi doreşte mai multe informaţii, urmăreşte 2-3 luni oportunitatea, să vadă dacă se reduc sau nu preţurile, şi aşa numărul de tranzacţii scade.

 
 

Andreea Parti, RE/MAX Choice

♦ Tot ce înseamnă proiect imobiliar nou se vinde, în cea mai mare parte off-plan. Asta este foarte clar că suntem într-o zonă a pieţei în care lucrurile nu vor descreşte. Dacă stăm să calculăm câţi oameni se căsătoresc în fiecare an, sau câţi oameni se despart în fiecare an, întotdeauna va fi nevoie de spaţiu locativ nou. Despre asta este vorba, nu despre cifre, despre ce are nevoie omul în piaţă.

♦ Dacă stăm să ne gândim, în momentul de faţă suntem pe creştere. Oamenii au bani dar le este frică să-i scoată din buzunar pentru că toată lumea spune că vine criza şi scad preţurile.

♦ Pe partea industrială, trebuie să luăm în vedere că România este una dintre cele mai bune investiţii din Europa, potrivit unei statistici a RE/MAX. Nu văd o descreştere, mai mult o mică stagnare.

 
 

Beatrice Dumitraşcu, One United Properties

♦ Pe nişa noastră vânzările merg în continuare la fel de bine. La noi tranzacţiile nu se fac de azi pe mâine şi noi nu simţim în acest moment o încetinire a pieţei.

♦ Exista acord între cerere şi ofertă, pentru că încă se fac tranzacţii. Creşterea, chiar dacă nu este la fel de mare ca anul trecut, există.

♦ Daca este un dezvoltator care are resurse, investitori, capital, merită să începi un proiect. Dacă te gândeşti doar să cumperi un teren şi să faci nişte chicinete, s-ar putea să ai nişte probleme de fond dacă piaţa se corectează.

♦ Preţurile vor creşte invariabil, pentru că vor creşte costurile. Se poate reduce şi din marja de profit, dar depinde ce aşteptări ţi-ai creat, marja de profit sănătoasă a unui dezvoltator poate fi de 15-20%.

♦ Cea mai mare temere a mea este infrastructrura.

 
 

Răzvan Caliţă, Coldwell Banker Alpin

♦ Nu trebuie să ne fie frică de criză, atunci se fac banii cei mai mulţi şi atunci rămân cei mai buni. În anul 2018 avem o creştere de 6,7% a preţului de vânzare. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2016-2017.

♦ Braşovul, prin poziţia lui geografică, este avantajat. Mai mult, Braşovul are un potenţial turistic fantastic. Pe zona centrală avem cereri şi nu avem ce livra.

♦ Există o problemă la dezvoltatori legată de partea de cost control. Eu consider că preţul nu are cum să scadă mai mult de atât, are cum să stagneze.

 
 

Silviu Pop, Colliers International

♦ În momentul de faţă nu avem o piaţă de închirieri, poate pe produsele high-end. S-ar putea să o avem în viitorii ani, iar reglementările BNR împing spre acest lucru, prin limitarea gradului de îndatorare. În timp, s-ar putea să avem o piaţă a închirierilor.

♦ Noi avem o piaţă anormală imobiliară, Prima casă este un program important, putem calcula impactul asupra sistemului bancar, numai că un avans de 5% este anormal. 25-30% este gradul de front payment în Germania şi Franţa.

♦ Dacă România nu ar avea decât tricouri, am putea cumpăra acum de două ori mai multe tricouri cu un salariu mediu decât înainte de criză. Salariile s-au dus în sus, preţul imobiliarelor în jos.

♦ Preţurile imobiliarelor în România sunt rezonabile. Preţurile vor creşte pe măsură ce creşte convergenţa către zona euro.

♦ Mă aştept la o stagnare a pieţei cu cererea în scădere. Cea mai mare temere a mea este contextul extern.

 
 

Dana Ababei, preşedinte Anevar

♦ În piaţă sunt foarte mulţi dezvoltatori care nu au făcut o analiză şi sunt blocaţi în tot felul de structuri goale în toată ţara. Se poate câştiga foarte bine din lansarea acestor proiecte, dar nu mai funcţionează ca acum 10 ani: cumpăr pentru că oricum va creşte.

♦ Problemele mari în piaţa imobiliară sunt acele tunuri imobiliare.

♦ Sunt de părere că pentru proiectele bine realizate şi poziţionate preţurile vor avea o uşoară creştere, iar pentru proiectele cu probleme vor fi scăderi majore.

 
 

Daniel Tudor, The Concept

♦ Personal văd o stabilitate în piaţa imobiliară. Dacă am plus 3% sau plus 1,5%, înseamnă o creştere. Este suficient să facem treabă în continuare. Piaţa devine tot mai profesională.

♦ Am un coleg care spune că s-a îmbolnăvit lumea de criză. Personal, văd o stabilitate. Este suficient de mult loc să facem treabă în continuare. Mi se pare că suntem din ce în ce mai antrenaţi şi mai profesionişti.

 
 

Alina Iozsa, Hategan Attorneys

♦ Dacă e să ne uităm la imaginea pe care ţara noastră o are, ea încă are o imagine bună pentru investitori. Nu sunt semnale puternice de dezechilibru, sunt pieţe care stau bine, dar rezidenţialul s-ar putea să aibă de-a face cu nişte corecţii.

♦ Corecţia este o adaptare a preţului.

♦ Piaţa pe construcţii este în uşoară scădere şi la polul opus avem insolvenţele, care sunt cu 33% mai puţine. S-ar putea ca acest dezechilibru pe care îl vedem să poată fi amânat.

♦ În vest se văd plecări din regiune şi asta a creat omului un soi de aşteptare: hai să nu mă lansez în a cumpăra imobiliare. OUG 114 s-ar putea să impacteze puternic zona de cumpărare.

 
 

Ciprian Iovu, Inter Imobiliare

♦ Faţă de acceaşi perioadă a anului trecut, şi pe piaţa din Iaşi se vede o stabilitate. Cât timp apar multe proiecte şi preţul pe metru pătrat nu prea are cum să scadă foarte mult, pentru că mai este şi un cost de construire, nu văd cum ar putea avea loc o criză atât de mare.

♦ Cel puţin în Iaşi, un apartament dacă apare la un preţ-calitate foarte bun se vinde imediat, cu şi fără criză.

 
 

Cătălin Priscorniţă, Blitz

♦ Avem cotă de piaţă de 50% pe piaţa din Cluj. Vrem să ne extindem şi am ales Braşovul. Suntem foarte atenţi şi la piaţa din Bucureşti.

♦ În perioada de criză unii plâng, alţii vând batiste. În momentul de faţă, ce criză? Colcăie piaţa de clienţi. O perioadă mai bună de dezvoltare mai bună a pieţei imobiliare nu am cunoscut în ultimii 16 ani, de când sunt eu în această industrie.

♦ Numărul persoanelor care lucrează cu agenţiile a scăzut în 2018 la 31% faţă de 2017, când era 35%.

 
 

Monica Barbu, CEO Artmark

♦ Noi acoperim de fapt două subsegmente de piaţă, pe de o parte segmentul clădirilor istorice şi artistice şi segmentul de lux, care este concentrat în Bucureşti.

♦ În ceea ce priveşte clădirile istorice, aproape orice funcţiune de real estate poate fi adăpostită în cadrul acestei clădiri.

♦ Avem un raport de piaţă care va ieşi în aprilie. Avem şi un patrimoniu de care nu am avut atât de multă grijă, războiul nu a făcut ce s-a întâmplat după, când construcţii istorice au ajuns în paragină.

♦ Investitorii se uită la cifre, dar ceea ce vrem noi să spunem este că e fezabil să dezvolţi proiecte profitabile şi în cazul clădirilor istorice.

 
 

Marius Şchiopotă, Hitch Mosher Timişoara

♦ O corecţie undeva în perspectiva următorilor 3-4 ani va fi pe piaţă, dar mai cred că împreună trebuie să luptăm cu manipularea de pe piaţă. Anul trecut se vorbea foarte mult despre criză, despre tranzacţii. Chiar cred că Iaşiul va fi un succes. Alba Iulia, chiar dacă pare un oraş nesemnificativ, cu o piaţă imobiliară nu destul de bine închegată, cred că se aşază uşor-uşor pe harta de interes investiţional. Timişoara încă are zone largi de dezvoltare. Păstrăm interesul pentru zona de vest.

♦ Se discută foarte mult despre o eventuală criză, dar eu i-aş spune corecţie. Este normal să vină şi momente în care piaţa să scadă. Invariabil, piaţa din România este uşor influenţabilă.

♦ Cererea de locuinţe noi şi vechi este foarte mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO