Companii

Cele mai mari 30 de tranzacţii din 2020 au o valoare cumulată de circa 3 mld. euro, peste 75% din toată piaţa

Cele mai mari 30 de tranzacţii din 2020 au o valoare...

Autor: Cristina Roşca

13.01.2021, 07:00 208

♦ Piaţa de M&A din România a fost salvată de numărul mare de semnări de pe final de an ♦ O treime din deal-urile din top 30 au fost parafate în ultimele trei luni din 2020, ba chiar o parte bună în decembrie.

Cele mai importante 30 de tranzacţii parafate în 2020 în România au o valoare cumulată de aproape 3 mld. euro, conform calculelor ZF pe baza datelor publice şi a estimărilor din piaţă. Spre comparaţie, toată piaţa de M&A este estimată la circa 4 mld. euro anul trecut, ceea ce înseamnă că  e concentrată puternic la vârf. Mai exact, top 30 de tranzacţii aduc 75% din valoarea totală a unei industrii unde s-au semnat circa 90-100 de deal-uri.

Piaţa din România este redusă ca dimensiuni, chiar şi în anii normali - fără crize sau pandemii - astfel că poate fi influenţată de semnarea sau din contră de amânarea ori de anularea unei tranzacţii de mari dimensiuni.

Din datele ZF, cele mai mari valori înregistrate vreodată în România capitalistă de piaţa de M&A au fost de circa 6 mld. euro în anii de boom economic 2007-2008. Apoi, în criză piaţa a picat, pentru a reveni pe plus în ultimii cinci-şase ani când tot mai mulţi investitori strategici şi financiari care stăteau pe cash şi-au întors faţa către România. Totuşi, valorile de atunci nu au mai fost atinse niciodată, deşi diferenţele s-au redus considerabil.

Analiştii şi specialiştii sperau însă ca pe plan local să se semneze tot mai multe dealuri majore astfel ca 2020 sau 2021 să aducă noi cifre record. Primele luni din anul trecut anunţau vremuri bune, vânt favorabil, însă pandemia de Covid-19 a venit să dea totul peste cap în martie.

În lunile de lockdown şi chiar şi imediat după piaţa a îngheţat, multe negocieri s-au blocat, s-au suspendat sau chiar au picat. A doua parte din 2020 s-a dovedit a fi prolifică, piaţa de M&A din România fiind salvată pe final de an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO