Companii

Cele mai importante schimbări de manageri în 2019: peste 20 de companii mari au făcut mutări în top management anul trecut

 Cele mai importante schimbări de manageri în 2019:...

Autor: Cristina Roşca

24.01.2020, 19:32 879

Două bănci din top 10, cei mai mulţi dintre marii jucători din industria auto, cinci companii din industria bunurilor de larg consum, alături de alte companii mari precum Ikea sau Medicover şi-au schimbat şeful în 2019 ♦l La polul opus, în comerţul alimentar, în agricultură sau în turism nu s-au înregistrat schimbări semnificative dat fiind că multe dintre afaceri sunt antreprenoriale şi conduse în continuare de fondatori.

Circa 20 de companii mari din eco­nomie - ce provin din dome­nii diverse, de la auto la farma şi de la restaurante la energie – şi-au schimbat şeful în ultimul an. Numărul de expaţi aduşi la cârma unor afaceri locale în 2019 îl depăşeşte pe cel al românilor numiţi în poziţii precum cele de CEO sau director general.

Totuşi, în ultimii ani se remarcă prezenţa unui număr tot mai mare de români care ajung în funcţii de top management după ce exe­cutivii au crescut în cadrul aceleiaşi com­pa­nii sau al altora din industrie. Unii dintre ei sunt şcoliţi afară sau şi-au dezvoltat cariera şi pe alte pieţe înainte de a prelua conducerea afacerilor pe care azi le au pe mână.

Unul dintre cele mai concludente exem­ple în acest sens este cel al lui Cristian Prichea,

34 de ani, numit în 2019 în poziţia de director ge­ne­ral al constructo­rului auto Ford Ro­mâ­nia - Com­pa­nia Na­ţio­nală de Vân­zări, func­ţie din care con­du­ce di­rect activi­ta­tea de import şi vân­zări de pe pia­ţa lo­cală. Este pen­tru pri­ma dată de la pre­luarea ac­ti­vităţii de import şi vânzări de către Ford Ro­mâ­nia când funcţia de di­rec­tor general este de­ţinută de un român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO