Companii

Cele mai dinamice oraşe la tranzacţiile cu spaţii logistice

Cele mai dinamice oraşe la tranzacţiile cu spaţii...

Autor: Bogdan Alecu

08.11.2014, 09:00 406

Cele mai dinamice oraşe din punct de vedere al tranzacţiilor cu spaţii logistice sunt Bucureşti şi Ploieşti, cele două localităţi cumulând 74% din totalul contractelor de închiriere semnate anul trecut.

Conform datelor companiei de con­sultanţă imobiliară CBRE, în România există un „stoc“ de spaţii logistice de 2,43 milioane de metri pătraţi, din care 41% în sau în apropiere de Bucureşti. În afară de acestea, CBRE a mai identificat 2,1 milioane de metri pătraţi de spaţiu unde sunt unităţi de producţie pentru industria auto, iar pentru celelalte industrii mai sunt încă 2 mil. mp, ceea ce ridică spaţiul industrial total la 6,51 mil. mp, valoare pentru care însă nu s-au luat în calcul spaţiile ocupate de cei care deţin propriile clădiri, atât de logistică, cât şi de producţie.

Cea mai ridicată activitate de închiriere au fost în zonele industriale: Bucureşti (144.000 mp), Ploieşti (46.000 mp) şi Timişoara-Arad (34.000 mp). Cea mai mare tranzacţie înregistrată în 2013 a fost reînnoirea şi renegocierea contractului cu Carrefour în Bucureşti, pentru o suprafaţă de 45.000 mp, urmată de Geodis Calberson în Bu­cureşti şi AB Electronics în Timişoara.

În ultimii ani a existat o trecere de la depozite pentru logistică şi depozitare către centre de producţie. Majoritatea acestor noi centre de producţie au fost construite în afara Bucureştiului, cu o concentrare în zona de vest, precum Timişoara-Arad, sud - în Piteşti şi Craiova şi un interes tot mai ridicat pentru noi regiuni precum Moldova în est sau Maramureş în nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO