Companii

Cel mai scump program de EMBA de pe piata locala a pierdut sponsorizarea de la Erste

21.01.2009, 18:13 51

Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane, unul dintre cei doi sponsori ai programului de Executive MBA (EMBA) organizat de WU Executive Academy din Universitatea de Stiinte Economice si Administrative din Viena, nu mai acorda finantare pentru burse in acest an.

Programul de EMBA WU este cel mai scump de pe piata locala, costul pentru cele 14 luni de studiu fiind de 35.000 de euro. OMV/Petrom si Erste Bank sunt parteneri traditionali ai WU Executive Academy, sponsorizand impreuna 20 din cele 30 de locuri oferite anual in Romania.
"Erste Bank nu va sponsoriza urmatoarea serie de studenti. OMV a ramas in cursa, dar suntem in cautarea unui nou sponsor", spune Sabine Zellenberg, manager al programului oferit de WU Executive Academy la Bucuresti.
Retragerea Erste din pozitia de sponsor ar putea afecta serios programul de burse al austriecilor, dat fiind ca din cele 30 de locuri ale programului pe piata locala, Erste Bank si OMV ofereau cate 10 burse de studiu managerilor cu cel putin cinci ani de experienta, cei acceptati contribuind doar cu 3.000 de euro la costul programului. In consecinta, suma cu care Erste contribuia anual prin sponsorizarea burselor de EMBA putea ajunge la peste 300.000 de euro, insa dat fiind parteneriatul dintre cele doua institutii, este posibil sa fi existat un pret de discount, atat pentru Erste, cat si pentru OMV.
"Avand in vedere contextul de piata, companiile se uita mult mai atent la baza lor de costuri. Erste Group a decis astfel sa suspende temporar sprijinul financiar pentru acest program", au explicat pentru ZF oficialii Erste.
De asemenea, data de incepere a celei de-a treia serii de EMBA, care era programata pentru luna octombrie ar putea fi decalata pentru primavara lui 2010. "Numarul de burse este inca in discutie", spune Zellenberg. WU Executive Academy este singura scoala de business care acorda burse in Romania si functiona in acest sistem doar pe piata locala, nu si in Austria.
Managerul de program afirma ca institutia primeste in continuare cereri de inscriere, dar admite ca interesul potentialilor studenti va fi puternic corelat cu numarul de burse oferite, dat fiind ca managerii vor incerca sa gaseasca finantare externa pentru o parte cat mai mare a taxei de 35.000, ca urmare a conditiilor stricte de creditare.
"In Romania, studentii sunt interesati doar de o bursa de EMBA, dat fiind ca 35.000 de euro este in continuare o suma greu de acoperit din surse proprii. Ne va fi greu sa reducem taxa, deoarece calitatea programului este foarte ridicata si necesita investitii mari. Cu toate acestea, WU ia in calcul posibilitatea de a oferi burse de 10.000 de euro, pe langa bursele corporate." Programul Executive MBA al austriecilor se concentreaza pe notiuni de management general si financiar si, de asemenea, pe strategii de globalizare. Circa 2.500 de manageri au absolvit programe de MBA si EMBA, oferite de cele 12 scoli prezente la nivel local.
"Educatia de management ar trebui sa fie independenta de situatia actuala, cu atat mai mult cu cat reprezinta parte a unui proces de invatare care dureaza toata viata. Cunostintele aprofundate de management devin in perioade de criza elementul-cheie care pot ajuta businessurile sa treaca cu bine prin astfel de momente", mai spune Zellenberg.
Ea precizeaza ca in Austria cererea pentru programe de MBA/EMBA a crescut in ultima perioada, intrucat managerii se concentreaza pe educatie, iar companiile exploateaza oportunitatile fiscale pe care le implica trimiterea angajatilor la astfel de programe.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO