Companii

Cel mai mare trader independent de cereale investeste 10 mil. euro in silozuri

21.02.2005, 00:00 172

Cel mai mare trader independent de cereale de pe piata romaneasca, Romagro Cereal, va incepe in acest an o investitie de 10 milioane de euro in construirea unor silozuri in judetul Calarasi, cu o capacitate totala de 120.000 de tone.


"Din nefericire, una dintre cele mai mari probleme ale agriculturii romanesti este aceea ca fermierul produce cereale, dar nu stie cine i le va cumpara. Pe de alta parte, in Calarasi, unul dintre judetele agricole cu un potential foarte mare, nu exista suficinte spatii de depozitare", spune Cornel Purcarea, senior manager Romagro Cereal.


Investitia va consta in sase silozuri, fiecare cu o capacitate de 20.000 de tone, si va fi finalizata anul viitor. Romagro Cereal are in acest moment o capacitate proprie de depozitare de 40.000 de tone. Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1.250 de miliarde de lei (31 de milioane de euro) similara in euro cu cea din anul precedent.


Pentru acest an, estimarile merg catre o cifra de afaceri de 1.500 de miliarde de lei (aproximativ 40 de milioane de euro). Purcarea sustine ca investitiile in spatii de depozitare vor fi facute in anii urmatori cu preponderenta de marii producatori de cereale care vor avea nevoie de depozitare de tranzit si nu de traderii de cereale.


"Si in acest an pe piata graului de panificatie se vor juca 3-4 milioane de tone, iar o crestere se va vedea pe segmentul cerealelor furajere datorata subventiilor si atentiei sporite de care se bucura sectorul zootehnic. Fara indoiala, rapita si floarea-soarelui vor continua sa domine si in acest an exporturile romanesti", spune Purcarea. El spune ca dupa momentul aderarii Romaniei la UE, cererile de export de soia vor creste pe fondul interzicerii soiurilor modificate genetic.


Romagro Cereal este unul dintre putinii traderi care au si productie proprie de cereale. Compania lucreaza, in acest an, in sudul tarii o suprafata totala de 10.500 de hectare, din care 3.500 in administrare directa.


"Anul slab din industria berii s-a resimtit imediat si in agricultura prin faptul ca in 2004 au scazut foarte mult comenzile de orz si orzoaica pentru jucatorii din sectorul berii. O situatie similara, dar la o scara mult mai mica, s-a inregistrat si la producatorii de spirtoase", afirma Purcarea.


Romagro Cereal este detinuta de doi investitori straini persoane fizice, din Marea Britanie si Belgia.


Recent, olandezii de la Nidera, un alt mare trader de cereale, au anuntat posibilitatea de a investi in anii urmatori in construirea sau achizitionarea de silozuri.


Americanii de la Cargill au facut una dintre cele mai mari investitii in spatiile de depozitare a cerealelor dupa ce au cumparat cu 22 de milioane de dolari Comcereal Alexandria. In urma acestei achizitii, Cargill a devenit cel mai mare depozitar de cereale din Romania, cu o capacitate totala anuala de aproape 1 milion de tone.


Piata traderilor de cereale este dominata de nemtii de la Toepfer, Cargill, elvetienii de la Glencore si Nidera carora li se adauga Romagro Cereal si sarbii de la East Point si cei mai mari producatori de cereale din Romania: Racova Com Agro Pan a omului de afaceri Adrian Porumboiu, Cerealcom Dolj a lui Mihai Anghel si holdingul InterAgro al lui Ioan Niculae.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO