Companii

Cel mai bun indicator pentru România. Trafic aerian record: 16 milioane de pasageri, în creştere cu 20%

Cel mai bun indicator pentru România. Trafic aerian...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

06.01.2017, 00:08 2634

Aeroporturile din ţară trebuie să investească în modernizare pentru a fi pregătite să facă faţă unor noi valuri de creştere a traficului în următorii ani.

Traficul de pasageri pe aeropor­tu­rile din ţară a ajuns anul trecut la circa 16 milioane de oameni, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul precedent, arată o analiză a ZF pe baza estimărilor preliminare ale celor mai importante aeroporturi din ţară.

Evoluţia numărului de pasageri vine în condiţiile în care şi numărul de turişti a crescut. În primele 11 luni ale anului, sosirile în unită­ţi­le de cazare au crescut cu peste 10% faţă de pe­rioa­da similară a anului anterior. În plus, zbo­rurile aeriene au devenit tot mai bune pentru românii plecaţi în străinătate, în special pentru cei din zona Moldovei. De exemplu, traficul pe aeroportul din Iaşi a fost anul trecut mai mult decât dublu faţă de anul precedent. Totodată, numărul de rute a ajuns anul trecut la mai bine de 20 faţă de două în anul 2012.

De asemenea, evoluţia traficului aerian de pasageri este pusă şi pe seama majorării numărului de zboruri de tip low-cost, finali­zarea unor investiţii în modernizarea aeropor­turilor care a condus la o creştere a atrac­tivităţii în faţa operatorilor aerieni, faptul că sunt tot mai multe zboruri char­ter. Totodată, un alt factor care a determinat această evoluţie este lipsa unei infrastructuri rutiere dezvoltate, care a condus şi la creşterea atractivităţii zborurilor interne.

Operatorii aerieni Tarom, Blue Air, Wizz Air şi Ryanair conectează în prezent Bucureştiul de cele mai importante oraşe de ţară, iar Blue Air a pariat chiar pe zborurile regionale care leagă oraşe precum Constanţa, Timişoara, Iaşi sau Cluj-Napoca.

La un preţ mediu de circa 100 de euro pentru un bilet de avion, calculele ZF arată că veniturile companiilor aeriene din bilete de avion au depăşit anul trecut 1,6 miliarde de euro.

 Pentru următorii ani se estimează o con­ti­nuare a creşterii traficului de pasageri la nivel mondial, tendinţă care se va vedea şi în România. Odată cu această creştere apare întrebarea dacă aeropor­turile din România sunt pregătite pentru noi creşteri.

David Ciceo, directorul Aeroportului Inter­na­ţional Avram Iancu din Cluj, crede că cu sigu­ran­ţă aeroporturile regionale au nevoie de noi in­vestiţii pentru a acomoda un trafic mai mare com­parativ cu cel pe care îl înregistrează în prezent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO