Companii

Cehii de la OTK preiau o divizie a Tiger Somes Dej

18.04.2007, 18:30 27

Grupul ceh OTK, specializat in productia de ambalaje si etichete, si-a facut intrarea pe piata romaneasca prin achizitia diviziei de ambalaje flexibile din cadrul companiei Tiger Somes din Dej. Aceasta divizie reprezenta 40% din afacerile Tiger Somes, iar anul trecut a realizat o cifra de afaceri de 3 mil. euro, cealalta divizie fiind specializata pe productia de hartie innobilata cu polietilena. Reprezentantii OTK Group nu au dorit sa faca publica valoarea tranzactiei, dar au precizat sa suma platita pentru divizia de ambalaje a fost de ordinul milioanelor de euro.
"Discutiile pentru preluarea Tiger Somes au inceput anul trecut in martie, iar tranzactia s-a finalizat abia la inceputul acestei saptamani. Initial intentionam ca in Romania sa derulam o investitie greenfield, insa ulterior am stabilit ca vom achizitiona o companie deja existenta. A fost relativ usor sa ne decidem pentru compania din Dej, deoarece pe piata din Romania exista in acest moment putini producatori de ambalaje flexibile care sa lucreze cu tehnologia ceruta de noi", a declarat pentru ZF Transilvania Petr Ryska, general manager OTK Group.
Oficialul ceh a mai spus ca un alt motiv care a stat la baza deciziei de a achizitiona o parte din Tiger Somes a fost faptul ca firma OTK avea vanzari in crestere pe piata romaneasca, cererea fiind acoperita prin produsele realizate in Cehia. "Vrem sa pastram totul asa cum este, adica sa mergem mai departe cu aceeasi conducere si cu aceiasi angajati", a precizat Petr Ryska.
Cifra de afaceri a Tiger Somes a fost de 10,2 mil. euro anul trecut, in crestere cu 20% fata de 2005. "Initial am cautat un investitor financiar care sa sustina dezvoltarea viitoare a companiei, dar in final am optat pentru un investitor care are acelasi domeniu de activitate", a declarat pentru ZF Transilvania Mircea Itu, director executiv Tiger Somes.
Actionarul majoritar al OTK Group este grupul ceh SPG, care deruleaza activitati de servicii financiare, investitii imobiliare, dar si investitii industriale. OTK Group detine trei fabrici in Cehia, una in Romania, iar peste cateva luni va incheia un joint-venture si in Rusia. Grupul a inregistrat o cifra de afaceri de 50 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO