Companii

Cehii care au dezvoltat sediul TeamNet se uită către un proiect rezidenţial în nordul Capitalei şi o nouă clădire de birouri în centru-vest

Cehii care au dezvoltat sediul TeamNet se uită către un...

Autor: Andreea Neferu

18.09.2015, 13:19 1078

Compania S Group Holding din Cehia, care a finalizat anul trecut proiectul de birouri Green Gate de lângă Piaţa Chirigiu din Capitală, este interesată de două noi investiţii în Bucureşti, o clădire de birouri aflată în zona centru-vest, respectiv un ansamblu rezidenţial poziţionat în nordul oraşului.

“Ne uităm către potenţiale noi proiecte în zona de birouri, pentru care purtăm discuţii cu un client pentru un contract substanţial de pre-închiriere. De asemenea, explorăm zona de nord a Capitalei pentru un proiect rezidenţial de 2.500-3.000 de apartamente, care să fie construit în mai multe faze”, a spus Vladimira Novakova, managing director al Green Gate Development.

Cehii iau în considerare fie achiziţia de terenuri pentru aceste două noi proiecte, fie un parteneriat cu proprietari de terenuri. “Preţurile terenurilor sunt mult mai mici în acest moment, cu 500-600 de euro/metru pătrat poţi cumpăra un teren bun în oraş, faţă de 1.000-1.200 de euro înainte de criză”, mai spune Novakova.

Reprezentantul dezvoltatorului ceh nu a precizat care ar putea fi valoarea investiţiilor în aceste proiecte, însă a arătat că cel mai probabil finanţarea lor va fi făcută prin credite bancare contractate direct din Cehia, în contextul în care şi clădirea Green Gate a fost construită tot după acelaşi model. În timp ce pentru clădirea de birouri pe care o are în plan S Group va lua o decizie până la finalul anului privind termenul de începere a lucrărilor, în cazul proiectului rezidenţial lucrările ar putea demara anul viitor. 

Clădirea de birouri Green Gate, unde chiriaşul ancoră este grupul IT TeamNet, este primul proiect al S Group Holding pe plan local. Imobilul este închiriat, la peste un an de la deschidere, în proporţie de 80%, printre ceilalţi chiriaţi recent atraşi în clădire numărându-se compania de outsourcing Teleperformance Group, care a închiriat 3.000 mp, compania de consultanţă în IT PowerTech Consulting (1.500 mp) sau furnizorul de soluţii pentru spaţii de lucru flexibile Regus (1.500 mp).

Clădirea, care este situată într-o zonă mai puţin atractivă pentru dezvoltatorii imobiliari, are 11 etaje şi o suprafaţă închiriabilă de 31.000 de metri pătraţi. Investiţia în Green Gate s-a ridicat la 57,5 milioane de euro, din care apro­xi­mativ 39 de milioane de euro au fost reprezentaţi de un credit de la banca cehă PPF Bank.

Compania Green Gate Development SRL, prin care cehii de la S Group Holding marchează veniturile din chirii din clădirea Green Gate, a înregistrat anul trecut afaceri de 3,7 mil. lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Clădirea a fost deschisă însă abia la mijlocul anului trecut. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO