Companii

Cea mai mare cooperativă agricolă din ţară are afaceri de 80 milioane lei. "Dacă la în­ce­put au exis­tat re­ţi­neri, acum s-a ajuns la un procent de valorificare de aproape de 100% din marfa dispo­nibilă."

Cea mai mare cooperativă agricolă din ţară are...

Autor: Roana Rotaru

30.05.2017, 00:07 1646

Cooperativa agricolă Dobrogea Sud a tranzacţionat anul trecut 100.000 de tone de grâu, orz, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, recoltate de pe o suprafaţă de 20.000 de hectare din judeţul Constanţa, cât lucrează împre­ună cei 42 de membri ai cooperativei.

Anul trecut, Dobrogea Sud a ajuns la vânzări de 80,5 mil. lei (17,9 mil. euro), în creştere cu 15% faţă de anul precedent, potrivit datelor publice.

„Creşterea cifrei de afaceri se datorează creşterii încre­derii mem­brilor coope­ra­tori în ceea ce în­seamnă co­operativă, în sistemul pe care l-am or­ga­ni­zat. Dacă la în­ce­put au exis­tat re­ţi­neri, acum s-a ajuns la un procent de valorificare de aproape de 100% din marfa dispo­nibilă, exceptând cât şi-a oprit fiecare fermier în magazii pentru plata aren­dei“, a declarat pentru ZF Nicolae Şo­frone, preşedintele coope­ra­tivei agri­cole Dobrogea Sud.

Principalele avantaje ale asocierii în cooperative este obţinerea unui preţ mai bun de valorificare a cerealelor şi oleaginoaselor, precum şi achiziţia de materii prime agricole necesare cultivării pământului la preţuri mai bune faţă de cât ar fi reuşit un fermier să obţină individual. 

Doar 1% din totalul produ­că­torilor agricoli din România au înţeles avan­tajele economice de a se organiza în cooperative, conform statisticilor ofi­ciale. Lipsa încrederii în membrii coo­perativei este unul din principalele mo­tive pentru care producătorii refuză să se asocieze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO