Companii

Cea mai mare tranzacţie din ultimii cinci ani în industria alimentară. Lactalis cumpără Albalact pentru a câştiga primul loc pe piaţa lactatelor

Cea mai mare tranzacţie din ultimii cinci ani în...

Autor: Roxana Pricop

29.01.2016, 00:08 3180

Grupul Lactalis va cumpăra Albalact pentru a se detaşa de competitorii de la Danone şi FrieslandCampina, ceea ce nu a reuşit în opt ani cu brandul LaDorna cumpărat de la Jean Valvis în 2008.

Preluarea Albalact de către Lactalis, într-o miş­care extrem de surprinzătoare anunţată ieri pe bursa de la Bucureşti, „predă“ încă o industrie de un miliard de euro în mâna multinaţionalelor.

„Din partea lui Raul Ciurtin nu cred că este „o predare“. Vine un moment când un antreprenor trebuie să vadă dacă poate duce afacerea lui mai sus sau este nevoie de o forţă mai mare. Mulţi antreprenori români au ratat momentul bun să facă exit. Cred că pentru Raul Ciurtin este o decizie bună să vândă“, a comentat ieri la ZF Live Ionuţ Simion, şeful firmei de audit şi consultanţă PwC România.

Acordul parafat pe 27 ia­nuarie între acţionarii majoritari ai Albalact  - Raul Ciurtin, Lorena Ciurtin, Crisware Holding, Croniar Holding şi RC 2 (care deţin 70% din titlurile companiei) - va ajunge la Consiliul Con­curenţei, ur­mând ca Lactalis să facă o ofertă pu­blică de preluare a 100% din acţiuni.

Acţionarii Albalact au pre­zentat doar o formulă de calcul după care va fi stabilit preţul pe acţiune, iar reperul de preţ a devenit ieri prin­cipala între­bare a inves­titorilor de pe bursă.

Albalact, cu afaceri de 107 mil. euro anul trecut şi 900 de angajaţi, şi-a bu­getat pentru 2015 un EBITDA de 31 mil. lei. Aplicând la acest indicator fi­nanciar un multiplicator de 13 ori EBITDA, la cât se tranzacţio­nează pe bursa din Franţa grupul fran­cez Danone (competitorul Albalact), re­zultă o valoare a com­pa­niei de 403 mil. lei, adică un preţ pe acţiune de 0,63 lei/ unitate, cu 66% peste cea mai recentă co­taţie a ALBZ pe bursa de la Bu­cureşti. Prima de 66% faţă de pre­ţul la care acţiunile ALBZ se tranzac­ţionează este justificată de faptul că Lactalis pre­ia poziţia unu în piaţă, dar şi de pa­chetul semnificativ de acţiuni (70%). Luând însă în calcul un multi­pli­cator de 20 ori EBITDA, la cât s-au încheiat tran­zac­ţiile pe piaţa de lactate anul tre­cut, po­trivit unui raport global al PwC, re­zultă o valoare de 620 mil. lei pentru Albalact, adică un preţ de 0,97 lei/uni­tate, aproape de maximele atinse pe bursă de acţiunile ALBZ în 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO