Companii

Cea mai bună evoluţie în pandemie. Vânzările de dezinfectant de mâini au explodat în 2020, crescând de zece ori. În acest an însă apetitul s-a temperat şi piaţa a scăzut la jumătate. Vânzările de gel antibacterian pentru mâini s-au apropiat în 2020 de 7,5 mil. euro, faţă de doar 750.000 de euro în anul anterior pandemiei

Cea mai bună evoluţie în pandemie. Vânzările de...

Autor: Cristina Roşca

10.04.2021, 10:31 246

♦ În cazul şerveţelelor antibacteriene pentru mâini, vânzările au crescut mai temperat, de „doar” patru ori, la 5,3 mil. euro ♦ Acestor două categorii li se adaugă însă şi altele precum dezinfectanţi de suprafeţe, spirt, clor, dezinfectanţi de haine sau săpun.

Vânzările de dezinfectant de mâini au crescut cu 900%, adică de zece ori, în 2020 faţă de anul anterior, aceste produse devenind pentru români, aproape peste noapte, o necesitate după ce ani la rând au fost folosite cu regularitate fie de misofobi, fie de cei care călătoreau în zone exotice. Baza de pornire a fost cu siguranţă mică, însă tendinţa a devenit grăitoare, aceste produse înregistrând, alături de măşti, cele mai importante creşteri de vânzări în 2020, conform unei analize făcute de ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare de piaţă RetailZoom.

Piaţa a explodat în 2020, când oamenii au cumpărat impulsiv şi şi-au făcut stocuri de bunuri atât alimentare, cât şi nonalimentare. Multe dintre achiziţii au fost generate de panică. În 2021 însă, odată cu temperarea fricii pe de-o parte, şi dat fiind că există deja stocuri de gel dezinfectant în casele unor consumatori pe de alta, vânzările au scăzut la jumătate, spun jucătorii din piaţă. Mai mult, ei adaugă că sunt multe stocuri în toată piaţa, şi la producători, şi la retaileri şi la consumatori. Iar estimările arată că piaţa va scădea pentru că nu mai e panică în rândul oamenilor, nu la fel ca în 2020 cel puţin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO