Companii

Ce spun principalele fonduri de private equity locale despre criza financiara

Ce spun principalele fonduri de private equity despre criza financiara
19.10.2008, 20:20 82

"Una dintre principalele provocari pentru fondurile de private equity care investesc in Europa Centrala si de Est este cresterea competitiei pe tranzactii, chiar si pentru tranzactiile mari, tinand cont de resursele mari disponibile pentru aceasta regiune. De exemplu, Advent International a ridicat in luna aprilie un fond cu active de un miliard de euro destinat regiunii central si est-europene", spune Mirela Ene, directorul departamentului de cercetare al Asociatiei Europeane de Private Equity si Venture Capital (European Private Equity and Venture Capital Association - EVCA).
Reprezentantii fondurilor de investitii sunt de parere ca cererea pentru investitiile de tip private equity este in crestere si estimeaza ca va ramane asa pana in momentul in care bancile vor relaxa din nou conditiile de creditare.
"Situatia actuala de criza de pe piata financiara internationala favorizeaza investitiile de capital care reprezinta in acest moment surse de finantare pe termen lung mai accesibile companiilor. Scaderea lichiditatii altor surse de finantare face ca cererea pentru investitiile de capital sa creasca semnificativ", afirma Horia Manda, Managing Partner al Access Capital, care este Investment Manager al Romanian-American Enterprise Fund si Balkan Accession Fund.
Printre ultimele investitii ale fondurilor conduse de Horia Manda se numara Capa Finance (microfinantare), Industrial Access (inchiriaza echipamente in domeniul constructiilor) si Eco Energ Lemn (fabrica de micro peleti).
In ceea ce priveste evolutia multiplilor la care sunt evaluate companiile, parerile printre jucatorii din private equity sunt impartite. Horia Manda, spre exemplu, spune ca acestia vor scadea, cu efect direct atat asupra preluarilor, cat si asupra exit-urilor.
"Planurile de achizitie sunt influentate de efectele cunoscute, dar si de cele anticipate pentru viitor si probabil vom asista la amanarea sau chiar abandonarea unor tranzactii in curs. Ne asteptam ca pe o perioada de cativa ani, multiplii de evaluare sa se contracte reducand atat pretul de intrare, cat si cel de la exit. Achizitiile vor fi mai selective pentru ca unele sectoare vor fi mai afectate de accesul redus la finantare bancara, ritmurile de crestere previzionate pana acum se vor tempera, iar capitalul va deveni mai scump", spune Manda.
Parerea este impartasita si de Mihai Sfintescu, partener la compania de investitii 3TS Capital Partners.
"Investitiile noi se vor face la preturi mai accesibile care sa reflecte noua realitate economica, in acest caz randamentele nu ar trebui sa fie afectate de criza. Pe de alta parte, la firmele aflate deja in portofoliu randamentele s-ar putea mentine, dar va trebui lucrat mult mai mult pentru dezvoltare intr-o economie cu crestere mai redusa", spune Sfintescu.
Pe de alta parte, Cristian Nacu, partener la Enterprise Investors, care detine participatii la Macon Deva, Simcor Oradea (producatori de materiale de constructii) si Siveco, spune ca randamentele pe care le-ar putea obtine jucatorii din private equity este putin probabil sa scada.
"Actuala criza financiara nu pune in pericol randamentele obtinute de fondurile de private equity pentru ca noi suntem investitori pe termen mediu si lung. Nu cred ca vom face exituri in urmatorii doi ani, poate cu exceptia Siveco. In private equity, randamentul real se calculeaza doar la exit. Exclud ipoteza ca aceasta criza sa poata tine atat de mult", explica Nacu.
Anul trecut si la inceputul acestui an, cele mai atractive sectoare pentru fondurile de investitii au fost imobiliarele, constructiile, IT-ul, serviciile medicale private. In opinia jucatorilor, acestea vor fi si si cele mai vulnerabile in perioada urmatoare.
"Efectul crizei va fi diferit in functie de domeniul de activitate. Probabil domenii ca sectorul financiar si constructiile vor fi mai serios afectate, in timp ce sectoare cum ar fi utilitatile, ingrijirea sanatatii vor suferi influente mai putin semnificative", spune Mihai Sfintescu, de la 3TS Capital.
El adauga ca actuala criza va testa mult mai mult capacitatea fondurilor de private equity de a directiona strategia firmelor din portofoliu si de a alcatui echipe de management care sa stie sa se adapteze situatiei.
De asemenea, unul dintre obiectivele managementului companiilor in perioada urmatoare va fi reducerea costurilor, pe fondul reducerii ritmului de crestere din principalele sectoare economice. Multe dintre companii au inceput deja sa-si revada estimarile de crestere pentru acest an, dar si bugetele de investitii.
"Ne asteptam la atenuarea ritmului de crestere a afacerilor si implicit bugetele si planurile de investitii vor fi revizuite. Una din prioritati va fi controlul costurilor pentru mentinerea profitabilitatii. Urmeaza o perioada de intarire a disciplinei in derularea operatiunilor si de reducere a riscurilor de piata", spune Horia Manda de la RAEF si BAF.
El este de parere ca firmele cu un nivel ridicat de indatorare pot avea dificultati in rambursarea creditelor, situatie in care s-ar putea asista la "preluari prin cumpararea la discount de catre investitori a acestor datorii".
In ceea ce priveste planurile si fondurile deja alocate pentru Romania, jucatorii din private equity spun ca nu au fost afectate.
"Noi continuam sa fim interesati de a investi in Romania, in companii cu o pozitie solida si planuri coerente de dezvoltare. Resursele finaciare pe care le gestionam sunt in continuare disponibile, dar suntem mai selectivi in alegerea potentialelor investitii. Romania are inca avantajul de a fi o economie care nu e amenintata de o recesiune economica, ci doar de o incetinire a ritmului de crestere economica", spune Manda.
Reprezentantii Advent International, care detine participatii la companii precum Ceramica Iasi, dŸfa Deutek (prin care a mai achizitionat producatorii de adezivi bengoss Compimex si Scan), sau LaborMed Pharma spun ca jucatorii care au in actionariat fonduri de investitii vor fi mai putin afectati de criza.
"Este posibil ca jucatorii din Europa Centrala si de Est sustinuti de firmele de private equity sa fie mai putin afectati de inasprirea conditiilor de creditare, datorita faptului ca in mod normal nivelul lor de indatorare este mai mic fata de cel din Europa de Vest. In plus, cresterea PIB in aceasta regiune este mai mare comparativ cu Europa de Vest. Totusi si aici am putea inregistra o incetinire pe fondul intrarii intr-o recesiune la nivel mondial", spune Sebastian Tcaciuc, director al Advent International Romania.
Industria locala de private equity ar putea fi dinamizata de intrarea directa a gigantului american Carlyle, cel mai mare administrator de fonduri de investitii la nivel mondial, care are in vedere deschiderea unui birou.
"Carlyle spera sa deschida un birou in Romania in viitor, dar acest lucru depinde de modul in care conditiile de piata raspund la criza financiara", spune Emma Thorpe, director de comunicare pe Europa din cadrul Carlyle Group.
Cu active de peste 80 de miliarde de dolari si 60 de fonduri de investitii in administrare, Carlyle a investit in peste 20 de tari din lume pana in prezent, fiind asteptat sa intre si in Romania de mai mult timp.
Pe piata locala, Carlyle este interesat de companiile care activeaza in sectorul materialelor de constructii, bunurilor de consum, retail si servicii medicale.
Planurile de investitii ale grupului american au in vedere proiecte care sa atraga intre 30 si 200 de milioane de euro. Carlyle intentioneaza sa aiba prezenta locala in tarile din Europa Centrala si de Est, deschizand recent un birou in Polonia, la Varsovia.
Romania a atras investitii de private equity in valoare de 476 mil. euro in 2007, de patru ori mai mult decat anul precedent, ocupand locul al doilea in Europa Centrala si de Est dupa numarul de tranzactii incheiate, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Europeana de Private Equity si Venture Capital (European Private Equity and Venture Capital Association - EVCA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO