Companii

Ce spun dezvoltatorii imobiliari despre Legea dării în plată şi majorarea avansului de către bănci: „Clienţii cu salarii de peste 1.000 de euro vor avea bani de avans de 35-40%“

Ce spun dezvoltatorii imobiliari despre Legea dării în...

Autor: Bogdan Alecu

10.02.2016, 00:07 7226

Dezvoltatorii de proiecte imo­bi­liare în care apartamentele se apro­pie sau depăşesc pragul de 100.000 de euro spun că legea dării în plată în for­ma actuală şi majorarea avansului de către bănci la 35% la creditele în lei şi 40% pentru euro, de la 15% respectiv 25%, nu va influenţa vânzările.

„Targetul nostru de client are veni­turi destul de bune, cu un salariu mediu pe membru de familie de 1.000 de euro. Mare parte din creditele contractate pen­tru achiziţii în The Park sunt ipote­ca­re şi şi-ar permite un avans atât de mare şi nu ar fi o problemă. Spre exem­plu avem foarte mulţi care lucrează în IT şi au birouri în partea de nord de­oare­ce noi suntem aproape de metrou. Avem şi clienţi din sectorul bancar şi din brokeraj, toţi cu venituri peste me­die“, spune Silviu Grigorescu, director ge­neral al Hanner România, companie care dezvoltă proiectul The Park în apro­pierea Parcului Tineretului, unde pre­ţul de pornire pentru un studio este de 61.000 de euro cu TVA, în timp ce un apartament de patru camere şi 94 mp „sare“ de 130.000 de euro fără TVA.

Directorul Hanner a subliniat că pen­tru a se estima un impact la nivel de pia­ţă trebuie analizată forma finală a legii. „Clienţii nu reacţionează momen­tan şi nu au o viziune clară cu privire la ce se întâmplă. Valul nu a ajuns la end-user şi nu se simte în piaţă. Dar spre exemplu în Letonia a fost în vigoare o lege similară timp de câteva luni, după care a fost abrogată deoarece a produs un blocaj pe partea de creditare. Plus că sectorul de real estate afectează industria bancară, cea a materialelor de construcţii, trasportatori şi PIB-ul ţării. Dacă va trece legea, vom vedea şi la noi efectele negative deoarece băncile îşi protejează investiţiile“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO